100 de ani de la crearea României Mari: CJ Vaslui, sub semnul Centenarului


Vasile Mariciuc

“Județul nostru nu duce deloc lipsă de mari figuri ale istoriei și culturii naționale. Între altele, dorim să organizăm un spațiu pe un teren de 10 hectare, care să se constituie într-un memorial pentru soldații vasluieni căzuți în războaiele pentru libertate, independență și întregirea neamului”, declară Vasile Mariciuc, vicepreședinte al CJ Vaslui.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui, prin instituțiile de cultură subordonate, marchează prin evenimente importante Anul Centenarului (100 de ani la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918). Întrucât legea nu-i permite să fie organizator de evenimente, CJ va susține financiar și logistic partenerii implicați. Bugetul alocat va fi de aproximativ 500.000 de lei.

“Județul Vaslui nu duce deloc lipsă de mari figuri ale istoriei și culturii naționale, avem de unde să alegem. Ne-am fixat asupra unei mari personalități, mitropolitul Veniamin Costache, născut la Roșiești, o figură mai puțin cunoscută. A fost un adevărat ctitor de conștiință și cultură națională, a pus bazele învățământului în limba română, a organizat biserica în Moldova, nu în ultimul rând, a încurajat traducerile și tipăririle cărților în limba română. În perioada 10-24 mai, la Roșiești, va avea loc un eveniment pe care îl dorim de anvergură națională. Dorim ca în decembrie să putem edita o carte care să includă studii referitoare la personalitatea lui Veniamin Costache. În toamnă, vrem să organizăm o deplasare cu autocarul de la Băcăoani la Prunaru, sat din comuna Bujoreni, județul Teleorman. Va fi un pelerinaj în memoria generalului Naumescu, născut aici și care, într-o încercare care a presupus foarte mult curaj, a reușit, la Prunaru, să disloce încercuirea unei divizii de români de către trupele germane. Mai dorim să organizăm un spațiu pe un teren de 10 hectare, care să se constituie într-un memorial pentru soldații vasluieni căzuți în războaiele pentru libertate, independență și întregirea neamului. Vrem să începem prin a planta câte un copac pentru fiecare soldat, într-un parteneriat cu administrația publică de acolo de unde vom găsi terenul și cu Direcția Silvică Vaslui. Alte evenimente vor fi în programele de activități ale Muzeului Județean. Muzeului Bârlad, Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale. De asemenea, Festivalul Umorului «Constantin Tănase» va fi tot sub semnul Centenarului”, ne-a declarat Vasile Mariciuc, vicepreședinte al CJ Vaslui, coordonatorul evenimentelor dedicate Centenarului.


Leave a Reply

%d bloggers like this: