11 septembrie se apropie vertiginos: Școlile își așteaptă elevii… așa cum pot!


Unitățile de învățământ din județ sunt pregătite în proporție de 70% pentru începerea anului școlar, în ceea ce privește lucrările de întreținere și de igienizare. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, se află în fază avansată mai multe lucrări de reparații la acoperișuri și grupuri sanitare, aprovizionarea cu combustibil pentru iarnă etc.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2017-2018 – 11 septembrie – procesul de igienizare din unitățile de învățământ vasluiene s-a finalizat în proporție de circa 70%. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui susțin că activitățile de curățenie sunt pe ultima sută de metri.
Potrivit informărilor transmise de directorii de școli, în vacanța de vară s-au realizat lucrări de reparații la mobilier, de estetizare a spațiilor de învățământ, de asigurare a funcționalității unor utilități, precum centralele termice ori sobele. Termenul pe care și l-au asumat conducerile de școli pentru a finaliza aceste activități este duminică, 10 septembrie.
Ce-i drept, unele spații de învățământ sunt chiar dichisite, altele însă, mai ales din mediul rural, nu arată deloc bine. De fapt, sunt absolut neconforme pentru primirea învățăceilor: bănci rupte, uși fără clanțe, pereți cojiți, ba chiar și clopoțelul care cheamă elevii este ruginit. Explicațiile primarilor sunt multe, însă niciuna nu poate acoperi peisajul sumbru din sălile de curs. Conducerea ISJ Vaslui ține însă să liniștească spiritele, subliniind că situațiile negative sunt doar excepții de la regulă.
„La 20 august, doar un procent din totalul școlilor nu erau igienizate, iar în trei la sută dintre acestea, pregătirile pentru noul an de învățământ erau de până la 49 la sută. Sunt convinsă că, la 1 septembrie, procentul va fi mult mai mare, inspectorii noștri aflându-se în teren pentru a verifica stadiul în care s-a ajuns cu lucrările de igienizare”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Din informările primite de ISJ Vaslui rezultă că 46% dintre școli au asigurat combustibilul pentru iarnă în proporție de 100%, iar 15% nu au nimic pe stoc. În ceea ce privește autorizarea sanitară, dintre cele 151 de unități de învățământ cu personalitate juridică, mai puțin de două treimi vor funcționa adecvat.


Leave a Reply

%d bloggers like this: