117 minori adoptabili: Copii norocoși și familii fericite


Ritmul în care se fac adopțiile a crescut anul trecut, astfel că zeci de copiii abandonați au intrat în familii capabile să le ofere îngrijirea și, mai ales, dragostea de care au nevoie.

Au vârste între 1-14 ani, au povești de viață diferite, dar îi unește aceeași suferință: lipsa dragostei părintești. Sunt copiii ajunși în sistemul instituționalizat și care așteaptă ziua în care oameni cu suflet mare le vor deschide ușa și îi vor lua acasă pentru totdeauna, le vor deveni părinții pe care nu i-au avut și le vor oferi dragostea de care au nevoie ca să se dezvolte.

Adopția este unul dintre instrumentele esențiale de protecție a drepturilor copilului, în perspectiva asigurării unei familii. Statutul copilului adoptat îi conferă acestuia nu numai siguranță, ci mai ales stabilitate și continuitate de viață și dezvoltare în noua familie. În consecință, adopția nu reprezintă o modalitate de protecție temporară, alternativa ocrotirii rezidențiale, ci înseamnă asigurarea unei familii permanente pentru copilul adoptat. Procesul adopției este lung, cu mai multe etape, dar vizează în primul rând siguranța copilului, tocmai pentru că este ireversibil.

“În prezent, situația adopțiilor la nivelul județului Vaslui este favorabilă, în sensul că există interes din partea multor familii. Cu precădere, cazurile instrumentate de DGASPC fac referire la persoanele care au reședința în județul Vaslui. Avem 45 de solicitări care au fost instrumentate în anul 2017, dintre care 43 s-au finalizat cu atestare, deci avem familii care sunt apte să adopte și mai au unele etape de parcurs până la încheierea adopțiilor. Mai avem 117 copii a căror situație juridică a fost clarificată și sunt adoptabili, dintre care 51 se află în diverse faze către finalitatea adopției. Există și 44 de acțiuni pe rolul instanțelor, privind copii care vor deveni și ei adoptabili”, a declarat Ionuț Dănilă, consilier în cadrul DGASPC Vaslui.

În evidența instituției se află și 85 de minori greu adoptabili, pentru care se fac demersuri permanente de identificare a unei familii. În cazul a 31 de copii,  se încearcă identificarea de familii în regim internațional.

“Nu toți copiii din sistem sunt adoptabili. Un copil adoptabil este acela pentru care s-au epuizat absolut toate celelalte demersuri în vederea reintegrării în familia natură sau plasamentului la rudele până la gradul patru. După ce se epuizează aceste demersuri, există un plan de protecție care are ca finalitate adopția internă. După ce copilul devine adoptabil cu sentință civilă definitivă, conform legislației în vigoare, efectele acelei sentințe încetează numai la vârsta de 14 ani, dacă nu a fost adoptat până atunci“, a mai spus Ionuț Dănilă.

Potrivit legislației în vigoare, respectiv Legea nr. 273/2004, completată prin Legea nr. 57/2016, familia care dorește să adopte un copil trebuie să depună o cerere la DGASPC în vederea obținerii atestatului, la care va atașa o serie de documente. Termenul de soluționare este de maximum 90 de zile, iar în această perioadă se analizează situația solicitantului sau a solicitanților din punct de vedere social, psihologic, moral și material. Dacă totul este în regulă, se va întocmi un raport final și se va elibera atestatul că familia este aptă să adopte un copil. Atestatul este valabil doi ani, iar după ce îl obține, familia respectivă este înscrisă într-o listă de așteptare la nivel național.

“Aceasta este cea mai grea perioadă pentru că nimeni nu poate estima cât timp va trece până își vor lua copilul acasă. Poate fi vorba de trei luni, dar se poate aștepta și trei ani“, a încheiat Ionuț Dănilă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: