16 bârlădeni fără adăpost, găzduiţi în centrul social


Fugăriţi de gerul din timpul nopţii, 16 persoane care locuiesc pe străzile din Bârlad au fost găzduite în centrul special înfiinţat de autorităţi.

De la sfârşitul lunii noiembrie, Spaţiul de Cazare a Persoanelor fără Adăpost din Bârlad a găzduit 16 localnici. Potrivit reprezentanţilor primăriei, centrul funcţionează numai pe timpul nopţii, când temperaturile scad mai mult, iar oamenii de pe străzi nu au unde se adăposti.

„Capacitatea centrului este de 20 de persoane, iar în prezent beneficiază de adăpost 16 persoane, care vin să-şi petreacă noaptea aici ca să nu sufere de frig pe străzi. Centrul le asigură adăpost în intervalul orar 18.00-8.00, timp în care persoanele beneficiază de un pat, căldură, apă caldă, săpun şi prosop. Toţi sunt cetăţeni ai municipiului. Trebuie ştiut că nu orice bârlădean fără adăpost poate să doarmă acolo, ci numai cei care nu aduc ţigări, alcool şi droguri în spaţiul de cazare. Dacă vor fi prinşi fumând ori consumând alcool sau droguri, vor fi daţi afară”, ne-a declarat Constantin Niţuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Centrul este situat în fostul sediu al Substaţiei de Ambulanţă Bârlad (zona Podul Verde) şi dispune de 20 de paturi distribuite în cinci camere şi de grupuri sanitare igenizate, dotate cu cabine de duş. Adăpostul funcţionează numai în timpul iernii, când temperaturile coboară sub minus 10 grade Celsius.

De aproape două luni, imobilul dispune de o maşină de spălat şi de două chiuvete primite ca donaţie din partea Asociaţiei Creştine de Misiune şi Ajutorare „Betania” Bârlad, în valoare de circa 1.300 de lei, pe care rezidenţii le pot utiliza pentru a-şi spăla hainele. Proiectul de hotărâre ce vizează acceptarea acestei donaţii urmează să fie discutat de consilierii locali în şedinţa ordinară de astăzi.


Leave a Reply