“1917 – Pe aici nu se trece!”: Ziua Mărcii Poștale Românești


image description

Romfilatelia comemorează centenarul luptelor de la Mărăști, Mărășești și Oituz lansând două mărci poștale și un album filatelic.

Cu prilejul aniversării, pe 15 iulie, a Zilei Mărcii Poștale Românești, Romfilatelia sărbătorește un secol de la victoriile armatei române pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești și Oituz, lansând o emisiune comemorativă cu titul Ziua Mărcii Poștale Românești „1917 – Pe aici nu se trece!”.
Acest proiect filatelic cuprinde două mărci poștale și un album filatelic. Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic „prima zi”, ca forme de machetare fiind folosite coala de 32 de timbre, minicoala de cinci timbre și o vignetă. Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și echipat cu blocul de două timbre al emisiunii și plicul „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245, informează Romfilatelia.
Refăcând firul evenimentelor de la acea vreme, bătălia de Mărăști a început pe 11 iulie (24 iulie, pe stil vechi) 1917, cu o puternică mobilizare a artileriei, care a cauzat distrugeri însemnate dispozitivului inamicilor. Ofensiva de la Mărăști a fost o adevarată capodoperă de artă militară, care a evidențiat calitățile de comandant ale generalului Alexandru Averescu. Frontul dușman a fost distrus pe o lățime finală de 30 de kilometri și o adâncime de 20 de kilometri. Au fost eliberate peste 30 de localități. Bătălia de la nord de Focșani, cunoscută în istoriografie ca „bătălia de la Mărășești”, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul român din vara anului 1917 și una dintre cele mai ample purtate de Antanta în același an.
Pe frontul de la Mărășești s-a remarcat Ecaterina Teodoroiu, al cărei chip este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Începutul războiului o găsește la spitalul din Târgu Jiu, unde, ca infirmieră, acorda îngrijiri răniților, printre care se afla și fratele său, Nicolae. Moartea acestuia o detemină să intre, efectiv în luptă ca soldat activ. În data de 9/22 august 1917, în fruntea unui pluton de infanteriști pornit la atac, cade lovită de gloanțele inamicului. La Târgu Jiu, în Piața Prefecturii Gorj, i-a fost dedicat un monument.
Conducerea trupelor române a fost încredințată generalului Eremia Grigorescu, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, cel care, în prima bătălie de la Oituz, lansase îndemnul eroic:  „Pe aici nu se trece!”. Pe câmpul de luptă – dar și pentru totdeauna în istoria noastră –  aceste cuvinte au intrat în conștiința neamului, ca expresie a jertfei Armatei Române.
Generalul Eremia Grigorescu se stinge din viață în anul 1919, fiind înmormântat, conform dorințelor sale, lângă ostașii eroi din Mausoleul de la Mărășești.
Concomitent cu acțiunea de la sud de Carpați, inamicul a trecut la ofensivă și pe valea Oituzului, pentru a străpunge apărarea trupelor româno-ruse de aici și a face joncțiunea cu trupele ce avansau pe valea Siretului. Zilele de 29-31 iulie/11-13 august 1917 au fost cele mai grele din bătălia Oituzului. Rezistența tenace a apărătorilor, coroborată cu măsurile eficiente întreprinse de Marele Cartier General și Armata 2 de întărire a dispozitivului, au contribuit la înfrângerea armatelor inamice.
Prin luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz din “vara de foc” a anului 1917, armata română a demonstrat că era pregătită să salveze existența statului român, până la capăt, cu prețul vieții.


Leave a Reply

%d bloggers like this: