27 de cazuri de rujeolă


Județul Vaslui a intrat în topul negru al rujeolei ca urmare a confirmării a aproape 30 de cazuri. Mai mulți părinți au anunțat că intenționează să acționeze în justiție Ministerul Sănătății din cauză crizei de vaccinuri.

27 de copii din județul Vaslui s-au îmbolnăvit de rujeolă în ultimele luni. Unii sunt în stare gravă, iar un bebeluș a murit în timp ce era internat la Iași. Părinții copiilor bolnavi vor să dea în judecată Ministerul Sănătății pentru că nu a asigurat stocul de vaccinuri și cer măsuri ferme împotriva celor care refuză vaccinarea.
În prezent, secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență funcționează la capacitate maximă. Copiii bolnavi au vârste între trei luni și 15 ani. Medicii spun că niciunul nu a fost vaccinat împotriva rujeolei. Cei mai revoltați sunt părinții sugarilor (aceștia nu au vârsta necesară pentru a fi vaccinați), care s-au îmbolnăvit după ce au intrat în contact cu copii mai mari care, deși ar fi putut fi vaccinați, acest lucru nu s-a întâmplat, inclusiv din cauza adulților care au refuzat pe motiv că serul le-ar fi dăunător celor mici.
“Vinovați sunt și părinții care au refuzat vaccinarea, și cei de la Ministerul Sănătății. Copilul meu s-a îmbolnăvit, eu am vrut să-l vaccinez, dar nu am găsit serul. Medicii mi-au spus că, în cazul în care puteam administra vaccinul în primele 72 de ore de la îmbolnăvire, micuțul era salvat”, ne-a declarat Ioana Vlase.
De la începutul anului, în județ au fost confirmate 27 de cazuri de rujeolă, dintre care unul mortal. Pentru că vaccinurile vitale nu se găsesc în România, părinții fac eforturi uriașe să le procure din afara țării. Medicii spun că situația este disperată, iar Ministerul Sănătății ar trebui să rezolve urgent problema. 17,5 leva, adică mai puțin de 9 euro, atâta costă în Bulgaria serul pe care maternitățile din România nu pot să-l ofere copiilor.


Leave a Reply

%d bloggers like this: