70 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole


Potrivit reprezentanților Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vaslui, începând cu 1 august se pot depune cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Până pe 31 octombrie, solicitanții de fonduri europene nerambursabile au la dispoziție 70 de milioane de euro pentru proiecte care se încadrează în aria de finanțare a Schemei GBER, aferente Submăsurii 4.2 – Sprijin pentru procesarea produselor agricole.
„Este singura formă de sprijin din PNDR care oferă finanțare pentru prelucrarea produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, adică produse cu valoarea adăugată, atât de necesare dezvoltării strategice a sectorului agricol și alimentar românesc. Precizările aduse de noul ghid în ceea ce privește tipurile de investiții finanțate fac accesarea mai facilă în această sesiune. De exemplu, un proiect poate prevedea investiții în mai multe puncte de lucru, cu condiția ca acestea să fie situate în cadrul aceleiași regiuni. Un exemplu de debirocratizare a procesului de depunere și evaluare este eliminarea bifelor din secțiunea F a Cererii de Finanțare, unde nu se mai verifică decât semnătura și datarea Declarației pe propria răspundere. Câștigul în ceea ce privește timpul și fluidizarea evaluării este foarte mare”, a declarat Alin Dan Trifu, directorul OJFIR Vaslui.
Depunerea proiectelor se realizează on-line, prin intermediul portalului Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.


Leave a Reply