96 de persoane cu dizabilități au fost ajutate de DGASPC Vaslui


Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot fi scutite de plata dobânzii pentru achiziționarea unui singur autovehicul sau adaptarea unei locuințe conform nevoilor de acces, facilitate acordată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, conform articolului 27, alineatul 1, din Legea 448/2006, republicată. Procedura se aplică numai în baza unui contract privind angajamentul de plată a ratelor, valoarea creditului neputând depăși 10.000 de euro pe o perioadă de 10 ani. În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani. Beneficiază de aceste prevederi și familia/persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav ori accentuat.

“Situația numărului de persoane cu dizabilități care au beneficiat de credit a cărui dobândă se suportă de la bugetul statului pentru achiziționarea unui autovehicul este următoarea: din 2014 și până la 2017, 96 de persoane cu dizabilități au fost ajutate să-și achiziționeze un autoturism, dintre care 26 în 2014, 24 în 2015 și 24 în 2016.  De la începutul anului și până în prezent, 22 de  persoane cu dizabilități din Vaslui și-a achiziționat autoturisme prin credite cu dobândă plătită de stat. Suma achitată ca dobândă în cei patru ani de referință însumează 139.518 lei”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Pentru a accesa un astfel de credit, persoanele interesate trebuie să se prezinte la sediul DGASPC pentru a primi documentația necesară.

De menționat că în evidențele instituției figurează 16.927 persoane cu dizabilități neinstituționalizate (2.157 de copii și 14.770 de adulți). Pe lângă facilitatea amintită, acestea pot solicita următoarele: scutirea de impozit pe venit, pe clădire sau teren, scutirea de plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataș și mototriciclurilor adaptate handicapului, a taxei de eliberare a autorizației de funcționare pentru activități economice, precum și viza anuală a acestora. În plus, persoanele cu dizabilități deținătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum și persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata rovinietei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: