Absolvenților le place statul degeaba


Așa cum se întâmplă an de an, și în această vară sute de absolvenți vasluieni au devenit șomeri cu acte în regulă. Este vorba despre cei care, dintr-un motiv sau altul, nu-și continuă studiile, nici nu se angajează imediat după terminarea liceului sau facultății, dar se înscriu în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a primi indemnizația de șomaj.
”Până la 31 iulie, s-au înregistrat la noi 714 absolvenți ai promoției 2017 (mai – 75, iunie – 288, iulie – 351). Indemnizația de șomaj li se acordă pe o perioadă de șase luni și este în cuantum lunar fix de 250 de lei (50% din valoarea indicatorului social de referință). 13 dintre ei sunt absolvenți de studii universitare”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui.
Majoritatea celor care și-au depus actele pentru șomaj au făcut-o fără a se interesa măcar ce oferte de muncă există pe piață.
“De ce să mă agit cu munca în această perioadă, când pot mai bine să stau pe șezlong și să mă distrez?! După ce trece această perioadă de o jumătate de an, voi mai vedea ce fac, dar până atunci nici nu mă gândesc”, ne-a spus Ion Vasilache, proaspăt absolvent de liceu.
Într-o situație similiară se află colegul lui de clasă, Cătălin Georgescu, care nu a fost interesat nici să dea la vreo facultate, nici să muncească pe undeva: “Vara trece repede și, dacă m-aș fi angajat la vreo terasă, aș fi lucrat de dimineață până seara și nu aș mai fi avut timp de nimic. Mai bine mă distrez acum. Sunt sigur că voi avea timp să și lucrez, o viață întreagă”.
Trebuie spus că toți acești absolvenți pot beneficia de informare și consiliere profesională sau de mediere pentru identificarea unui loc de muncă și pot participa la programe de formare profesională. Important este să și dorească…


Leave a Reply