Acesta e doar începutul… De patru luni, prețurile alimentelor se tot umflă!


Practic, am asistat la majorări substanțiale de prețuri cam la toate alimentele de bază – ouă (între timp, acestea au revenit la prețurile de dinainte), lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, respectiv produse de morărit și panificație.

Din octombrie anul trecut, prețurile produselor alimentare cresc întruna și stimulează vârtos inflația, rămânând de văzut când și la ce nivel se va stabiliza această piață atât de efervescentă. Economiștii spun că abia începând cu luna aprilie mâncarea va avea prețuri stabile, dar există și voci din industria alimentară care ne transmit să ne punem pofta în cui, căci la primăvară vor apărea noi scumpiri.

În orice caz, marii perdanți sunt consumatorii. La polul opus sunt, desigur, retailerii și procesatorii, dar oare le pică și fermierilor ceva din toată afacerea? Răspunsul e simplu: nu. Chiar dimpotrivă, produsele agroalimentare nu s-au scumpit, ba în unele cazuri s-au ieftinit la poarta fermei.

Bunăoară, dacă pe raftul supermarketului găsim făina cu 2,50 lei/kg, țăranul vasluian încasează pentru kilogramul de grâu doar 60-65 de bani, un preț comparabil cu cele de acum doi-trei ani. Rentabilitatea fermelor zootehnice e chiar mai redusă deoarece abatoarele le oferă crescătorilor prețuri derizorii. Între altele, porcul se vinde cu doar cinci lei kilogramul în viu! Ți se face rău și atunci când compari prețul cărnii de vită din galantar cu cel pe care îl primește în mână fermierul: doar 3,50-4 lei pe kilogram! Fermele de păsări, la rândul lor, își dau zburătoarele la procesare pentru numai șase lei pe kilogram, iar oierii primesc numai 2,50 lei pe kilogramul de animal în viu. În mod similar se petrec lucrurile și pe piața lactatelor: prețuri simbolice pentru țărani, respectiv de trei-patru ori mai mari în galantare.

„În mod curios, agricultorii încasează prețuri de nimic, dar cele pentru consumatorul final sunt în continuă creștere. În mod real și obiectiv, trebuie spus că relațiile dintre fermierii români și marii retaileri nu sunt consolidate. Iată că, după un an 2017 cu producții istorice, asistăm la o scumpire fără precedent a hranei populației”, constată reprezentanții agricultorilor vasluieni.

Scumpirile au atât cauze interne, cât și externe

Scumpirea accelerată a alimentelor din ultimul trimestru al anului trecut a fost pusă sub lupă de specialiștii Băncii Naționale a României (BNR). În ultimul raport asupra inflației se arată că scumpirile alimentelor de bază au dus în ultimele trei luni ale anului trecut la creșterea inflației cu 1,3 puncte procentuale, rata anuală ajungând astfel la circa 4% la sfârșitul lui 2017. Practic, am asistat la majorări substanțiale de prețuri cam la toate alimentele de bază – ouă (între timp, acestea au revenit la prețurile de dinainte), lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, respectiv produse de morărit și panificație.

Fenomenul poate părea paradoxal, dacă ne gândim la performanța remarcabilă pe care a înregistrat-o agricultura românească în 2017, care a fost, de altfel, un an cu recolte bogate și pe plan internațional. Ce s-a întâmpla, așadar? A fost un cumul de factori, atât externi, cât și interni, după cum o arată raportul BNR. Pe de o parte, la nivelul întregii Uniuni Europene s-a făcut simțită tendința creșterii valorii adăugate a produselor alimentare, pe lanțul care pornește de la poarta fermei și se oprește pe raftul magazinului.

Scumpirea carburanților, a energiei electrice și a gazului au influențat și ele puternic politica de prețuri a procesatorilor, dar – pe fondul măsurilor guvernamentale de sporire a veniturilor salariale – a apărut și o creștere importantă a puterii de cumpărare a românilor, respectiv a cererii de consum.

Din păcate, la nivel macroeconomic nu au apărut mari beneficii ca urmare a sporirii cererii interne de consum. În schimb, deficitul balanței comerciale s-a adâncit: deși exporturile românești au sporit cu 9% la sută, importurile – care erau oricum în volum mult mai mare – au făcut un salt de 12 procente!

„Deficitul comerțului internațional cu produse alimentare s-a adâncit continuu în ultimii ani, până la 2,6 miliarde euro în primele zece luni ale anului 2017, explicând în prezent mai mult de un sfert din deficitul total de bunuri. Avansul recent al consumului intern de produse alimentare, care a beneficiat atât de stimulente generale (precum creșterile de venituri), cât și de stimuli specifici (extinderea cotei reduse a TVA la nivelul tuturor bunurilor alimentare), s-a oglindit într-o măsură relativ redusă în activitatea industriei alimentare, astfel încât surplusul de cerere a fost acoperit în cea mai mare parte din importuri. Această evoluție a readus în prim-plan situația din sectorul alimentar autohton, domeniu pe care și alți indicatori de competitivitate (cota de piață la export, avantajul comercial, productivitatea) îl relevă a fi unul dintre cele mai puțin performante la nivel european, în pofida potențialului agricol ridicat al României”, se specifică în analiza publicată de BNR acum câteva zile.


Leave a Reply

%d bloggers like this: