Acum 14 ani, se juca de-a Moldosinul: Ștefan Vuza a pus ochii pe Vastex!


Omul de afaceri Ștefan Vuza, care în zona Moldovei deține deocamdată doar societatea Iașitex Iași, intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la Vastex SA și să relocheze la Vaslui și producția firmei ieșene. După ce, la începutul lunii martie, se închidea ultima secție, peste 70 de angajați de la Finisaj fiind trimiși în șomaj, una dintre cele mai mari fabrici ale municipiului Vaslui are acum șanse mari de revitalizare.

Conform publicației “Ziarul de Iași”, bogătașul clujean Ștefan Vuza, cu o avere personală estimată la 150 de milioane de euro, vrea să preia controlul fabricii Vastex SA Vaslui, unul dintre principalii concurenți pe piață ai fostei Întreprinderi “Țesătura”, actuala Iașitex, pe care o deține la Iași. Mai mult, potrivit unui document transmis către Bursa de Valori București, omul de afaceri a anunțat că intenționează să relocheze la Vaslui capacitatea de producție de la Iași!
Pe 14 septembrie, acționarii Iașitex se vor întruni în adunare generală extraordinară pentru a iniția pașii legali aferenți acestui plan. Potrivit convocatorului, deținătorii de titluri se vor pronunța asupra propunerii de întreprindere a „tuturor demersurilor necesare în vederea obținerii de informații relevante cu privire la societatea Vastex SA Vaslui”.
Practic, Vuza vrea să preia „frâiele puterii” la fabrica vasluiană de textile prin participarea la procesul de majorare de capital, prin aport cu bunuri mobile și în numerar. În paralel, ia în calcul orice altă procedură prevăzută de lege care să-i asigure „dobândirea pachetului majoritar de acțiuni în cadrul Vastex și relocarea capacității de producție a SC Iașitex SA Iași la SC Vastex SA Vaslui”.
Vuza deține 63% din Iașitex SA prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploiești, care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române. Vastex SA aparține în proporție de 72,7% firmei Castrum Corporation SRL Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Fabrica vasluiană, pentru care lucrează în prezent 168 de salariați, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11,7 milioane de lei și pierderi de 1,4 milioane de lei, mai scrie “Ziarul de Iași”.

Ce-a făcut Vuza la Moldosin

În anul 2003, Moldosin Vaslui, un combinat de fibre sintetice vestit în întreaga Românie, a fost scos la licitație pentru privatizare. S-au prezentat două firme, Contactoare Buzău, a lui Ștefan Vuza, și Manhattan Trading Co București, controlată de “ilustrul” Omar Hayssam prin cumnatul său, Mihai Nasture. Licitația a fost câștigată de Vuza, dar, după puțin timp, acesta a renunțat la Moldosin în favoarea Manhatan.
În noiembrie 2004, Asociația Salariaților PET Moldosin a devenit proprietarul fabricii, preluând pachetul majoritar de acțiuni printr-un act de cesionare de la Manhattan Trading. Doar un an mai târziu, PET Moldosin a anunțat că nu poate îndeplini obligațiile asumate la data privatizării, solicitând rezilierea contractului și reînscrierea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului ca acționar majoritar, ceea ce s-a și întâmplat în februarie 2006. Tot atunci însă, activitatea fabricii a fost oprită definitiv, iar în martie 2007, a intrat în lichidare judiciară din cauza imposibilității achitării datoriilor către creditori și a lipsei de oferte în vederea privatizării.


Leave a Reply