Administrația locală, față cu falimentul: Ziua scadenței


Așa cum au avertizat economiștii și alți specialiști cu capul pe umeri, după aplicarea Legii salarizării și creșterea spectaculoasă a lefurilor funcționarilor, administrațiile locale nu mai au bani. Unii primari se gândesc să dea salariile la nivelul de dinainte, alții se roagă pentru o rectificare bugetară, care însă este absolut incertă.

Primarii vasluieni nu mai știu pe unde să scoată cămașa. După euforia aprobării în consiliile locale a creșterilor permise de Legea salarizării, acum “descoperă” rând pe rând că nu mai au fonduri în buget, la capitolul cheltuieli de personal. Doar cele trei municipii și cele două orașe stau rezonabil la acest capitol, în rest, în mediul rural, primarii stau cu ochii pe televizor și prin ziare, doar-doar or auzi ceva despre o salvatoare rectificare bugetară. Numai că de la București nu vin deloc vești bune, ba dimpotrivă, se aude că viitoarea rectificare se va referi la multe domenii, dar nu și la administrațiile locale!
În acest context, unii edili au început să se gândească la momentul când consiliile locale vor trebui să dea înapoi nivelul salariilor, alții se așteaptă să nu mai poată plăti lefurile pentru ultimele două luni ale anului și să trebuiască să le amâne pentru exercițiul bugetar aferent anului 2018.
“Este nevoie de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Avem nevoie de fonduri pentru salarii și investiții pentru că nu mai sunt deloc. Deși în lipsă de fonduri, unele primării au majorat salariile. Din moment ce salariile au fost acordate, e un drept câștigat, nu se mai poate lua înapoi. Sunt unele comune mai dezvoltate care se descurcă oarecum, altele ce fac?! Dacă nu se primesc bani în urma rectificării, vor fi nevoiți să închidă șandramaua. Eu sunt convins însă că se vor găsi soluții”, a declarat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui.
Aceeași mare problemă există și la Consiliul Județean Vaslui, dar și în alte zone din țară. Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România face apel la guvern să ia în calcul trei surse de finanțare: sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și sume defalcate din TVA pentru drumurile județene. Consiliilor județene li se cere să se solidarizeze în acest demers, răspunsul fiind așteptat până vineri, 15 septembrie, ora 10.
“Dacă își stabilesc niște salarii mari, primarii trebui să se gândească de unde le vor plăti. Dai salarii mari, riști să rămâi fără bani. Legea te lasă să hotărăști și ai posibilitatea să stabilești salariul unui primar la nivelul unui vicepreședinte de consiliu județean. Însă, pe lângă cheltuielile de personal, trebuie să asiguri și partea de funcționare: utilități, iluminat public, salubritate etc.”, spunea Neculai Moraru imediat după intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, dar cine să-l audă?!
Experiența fostelor guvernări PSD ne arată că și actuala va pretinde că sub oblăduirea sa a fost dată o minunată lege a salarizării, care trebuia să facă numai bine, dar au greșit administrațiile locale…


Leave a Reply

%d bloggers like this: