Adolescent, condamnat pentru act sexual cu minor


ciocan1Un adolescent de 18 ani, de lângă Murgeni, cu o condamnare la activ pentru tâlhărie calificată, furt calificat şi distrugere, a fost condamnat, zilele trecute, şi pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, victima fiind o copilă de 13 ani. Deşi ar fi putut sta până la cinci ani după gratii, magistraţii l-au pedepsit la zece luni de închisoare, cu suspendare.

Mihai Alexandru Ignat (18 ani), din Cârja, o suburbie a oraşului Murgeni, condamnat în aprilie de Judecătoria Bârlad pentru tâlhărie calificată, furt calificat şi distrugere, a fost condamnat, din nou, într-un alt dosar penal în care a fost trimis în judecată la începutul lui iunie. De această dată, vorbim despre o infracţiune de act sexual cu un minor, în formă continuată, comisă în luna mai, adică imediat după ce a ieşit din arest, unde a stat şase luni pentru tâlhărie. Totul a pornit de la o plângere depusă la Poliţia Murgeni de mama victimei, o copilă de 13 ani, din Cârja, prin care se spunea că fata întreţinuse relaţii sexuale cu Ignat. În urma cercetărilor, poliţiştii aveau să afle că cei doi plecaseră împreună de acasă cu câteva zile mai devreme, părinţii copilei dând-o dispărută la Poliţie. După numai un termen de judecată, pe 6 octombrie, magistraţii Judecătoriei Bârlad l-au condamnat la zece luni de închisoare, cu suspendare, cu un termen de supraveghere de patru ani. În respectivul interval de timp, Ignat va trebui să respecte anumite condiţii impuse de instanţă, inclusiv să frecventeze, anual, cel puţin un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Iar în cazul în care va mai comite o infracţiune în cei patru ani sau va încălca cu bună ştiinţă obligaţiile ce îi revin, pedeapsa cu suspendare se va transforma în pedeapsă cu executare.
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Ignat Mihai Alexandru va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 75 zile, în oraşul Murgeni, la Primăria Murgeni ori Liceul Tehnologic «Ghenuţă Coman». (…) Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 17/UP din 19.05.2016 a Judecătoriei Bârlad, dacă nu este deţinut sau arestat în altă cauză. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă minora F. Gabriela, prin reprezentantul său legal, şi obligă pe inculpatul Ignat Mihai Alexandru să plătească părţii civile suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale”, se arată în hotărârea instanţei de judecată.

Relaţie de amor, curmată de procurori

„Minora locuieşte într-un imobil situat în Cârja, oraş Murgeni, împreună cu părinţii şi fraţii minori. La data de 9.05.2016, în urma unei înţelegeri prealabile, minora în vârstă de 13 ani a plecat de la domiciliul său împreună cu inculpatul, în aceeaşi localitate, fără a-şi anunţa părinţii. La aceeaşi dată, mama minorei a încunoştiinţat organele de poliţie cu privire la faptul că fiica sa nu s-a întors acasă. În urma verificărilor efectuate de către organele de poliţie, s-a stabilit că minora şi inculpatul au locuit timp de nouă zile atât pe raza satului Cârja, în diverse imobile părăsite, cât şi la o stână pe raza localităţii Onciu, judeţul Galaţi, timp în care au întreţinut relaţii sexuale normale, în repetate rânduri. Ulterior, la data de 18.05.2016, minora a fost identificată de organele de poliţie într-un imobil părăsit de pe raza satului Cârja, oraş Murgeni. În urma audierii, aceasta a declarat că a plecat de bună voie cu inculpatul de la locuinţa părinţilor şi că a întreţinut relaţii sexuale de bună voie cu acesta, cu toate că inculpatul avea cunoştinţă despre faptul că este minoră, întrucât ea personal i-a comunicat ce vârstă are, respectiv 13 ani. Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, susţinând că nu avea cunoştinţă despre faptul că minora avea vârsta de 13 ani”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.

Eliberat din arest, la timp pentru o nouă infracţiune

Trebuie spus că, în noaptea de 18/19 octombrie 2015, Ignat a intrat în casa unei bătrâne de 81 de ani, i-a furat suma de 100 lei, după care a ameninţat-o cu un briceag, pentru a putea fugi nestingherit. La doar o lună de la tâlhărie, adolescentul a fost trimis în judecată, iar după alte două luni, judecătorii au dispus reunirea dosarului cu un altul în care, în iulie 2015, fusese trimis în judecată pentru furt calificat şi distrugere. La mijlocul lui aprilie, instanţa a dat sentinţa, inculpatului fiindu-i aplicată măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de doi ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Totodată, judecătorii au dispus eliberarea lui din arest preventiv, unde a stat încă din 20 octombrie 2015, apelul procesului judecându-se cu inculpatul în stare de libertate. Cum Ignat s-a văzut liber ca pasărea cerului, după o jumătate de an după gratii, a profitat şi a amăgit copila de 13 ani, întreţinând relaţii sexuale cu ea.
De menţionat că, în martie 2013, când avea doar 15 ani, Judecătoria Bârlad l-a condamnat la un an şi zece luni de închisoare pentru furt calificat şi violare de domiciliu, dar Curtea de Apel Iaşi a admis recursul şi a dispus aplicarea măsurii educative a internării într-un centru de reeducare pe o perioadă de timp nedeterminată, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 18 ani. Ori a ieşit mai repede, ori nu a fost internat deloc, cert e că, în decursul anului 2015, a fost liber să comită infracţiunile de furt calificat, distrugere şi tâlhărie.


Leave a Reply