“Aducem căldură în casele oamenilor sărmani”: Sobe noi pentru opt familii nevoiașe din Rebricea


Echipa de implementare a proiectului ”Aducem căldură în casele oamenilor sărmani” a distribuit sobe și coșuri de fum noi la opt familii cu 48 de vopii, din comuna Rebricea. Acestea au o situație financiară dificilă și nu și-ar fi permis să-și asigure încălzirea pe perioada iernii.

Pe 29 noiembrie, echipa proiectului “Aducem căldură în casele oamenilor sărmani”, implementat de fundația World Vision România, a distribuit sobe și coșuri de fum noi în comuna Rebricea.

“Beneficiarii sunt opt familii în care trăiesc 48 de copii, cu o situație financiară dificilă, care nu și-ar fi permis să-și repare sau să-și înlocuiască sobele vechi și defecte din locuințe, astfel încât să poată să-și asigure încălzirea pe perioada iernii. Echipa World Vision a distribuit surse de încălzire noi în valoare de 14.560 de lei (1.820 de lei/familie)”, se arată într-un comunicat al fundației.

Elena M, 35 de ani, este mama a șapte copii, iar singura sursă de încălzire din casa femeii este o sobă defectă. Venitul familiei este format din ajutorul social și alocațiile copiilor.

“Soba mea este făcută din lut de cineva de aici din sat și scoate fum. Iarna îmi este foarte greu. Când bate vântul foarte tare, trimit copiii la vecine pentru că nu pot sta în casă din cauza fumului. Mulțumim din suflet pentru soba nouă. Vom sta și noi liniștiți la căldură în iarna asta”, spune ea.

Într-o situație similară este Daniela F, 45 de ani, al cărei singur copil, un băiat în vârstă de 16 ani, este diagnosticat cu tetrapareză spastică: “Băiatul este bolnav și are nevoie de căldură, iar soba noastră este defectă. Iarna trecută, ne-a luat foc coșul de fum. Ne-am speriat foarte tare. Eu nu am câștigat niciodată nimic, dar acum, că am primit soba, simt că au venit sărbătorile mai devreme. Nu-mi vine să cred că cineva s-a gândit și la noi”.

Proiectul “Aducem caldură în casele oamenilor sărmani” va fi implementat timp de trei ani, în perioada 2017-2020.

“Scopul este de a ajuta 90 de familii (30 de familii pe an) din comuna Rebricea, județul Vaslui, al căror venit este format doar din ajutorul social și alocațiile copiilor. Intervenția World Vision va consta în reparararea sau dotarea locuințelor cu sobe noi, montarea de tâmplarie PVC (uși și ferestre) și repararea sau construirea de coșuri de fum. De asemenea, 45 de familii cu trei sau mai mulți copii (15 familii pe an) vor fi sprijinite cu lemne de foc (cinci metri cubi). Proiectul are și o parte educativă. Beneficiarii vor participa la sesiuni de informare cu privire la protecția și îngrijirea copilului și se vor putea înscrie la cursuri de calificare în diferite meserii căutate pe piața muncii. Pentru prima etapă de implementare, 2017-2018, valoarea proiectului este de 50.000 de dolari”, se menționează în comunicatul World Vision.


Leave a Reply

%d bloggers like this: