Afecțiunea sezonului: Astenia de toamnă


Confundată cel mai adesea cu anxietatea, astenia de toamnă poate influența negativ sistemul imunitar.

Dureri de cap, nervozitate excesivă, iritabilitate? Nu aveți o criză de nervi sau o criză de anxietate, este numai astenia de toamnă care apare în această perioadă. Este “sora” asteniei de primăvară și, netratată, poate deveni o adevărată scorpie. Este cauzată de condițiile speciale ale acestui anotimp și multe persoane suferă fără să cunoască exact de ce. E ca sărăcia în Vaslui: nu se vede pe străzile frumos pavate, dar există, inclusiv în statistici și sondaje, inamici veșnici ai imaginii noastre publice!

Astenia de toamnă este o stare de oboseală continuă, incapacitate de concentrare, insomnie, dureri de cap, iritabilitate fără motiv. Toate acestea duc la degradarea sistemului imunitar și apoi la afecțiuni mult mai complicate. Cauzele sunt diferențele de temperatură între zi și noapte, dar și de la o zi la alta, stilul de viață dezordonat, precum și o alimentație inadecvată, cu carențe de vitamine și minerale. O altă cauză este lumina zilei, în cantitate din ce în ce mai mică pe parcursul toamnei.

Remediul? E simplu: o alimentație cu multe fructe și legume de sezon și un somn bun de cel puțin opt ore. Mai trebui să consumați un pic mai mult decât de obicei lactate și cereale, care conțin calciu și fibre. Tonifiați organismul cu o linguriță de miere zilnic.


Leave a Reply