Aflăm de la AJOFM Vaslui


Laura Toporăscu

Vasluienii fără loc de muncă trebuie să știe că și anul acesta șomajul este acordat tot în funcție de stagiul de cotizare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Laura Toporăscu, indemnizația de șomaj poate fi obținută și de către proaspeții absolvenți ai instituțiilor de învățământ, dacă nu reușesc să se angajeze într-o perioadă de 60 de zile de la încheierea cursurilor. Într-o asemenea situație, nu este necesară existența unui stagiu de cotizare, iar ajutorul de șomaj lunar, acordat pentru șase luni, este de 250 de lei.

Pentru dosar, solicitanții trebuie să prezinte o cerere-tip, actul de identitate (original), actele de studii și de calificare (original și copie), adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții.

Persoanele care beneficiază de ajutorul de șomaj au și unele obligații, așa cum prevede Legea nr. 76/2002. Printre altele, trebuie să se prezinte lunar la AJOFM Vaslui pentru a căuta activ un loc de muncă sau să participe la serviciile de stimulare a ocupării și de formare profesională oferite gratuit. Dacă la momentul cererii ajutorului refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională, solicitanții nu pot primi indemnizația.

“Cei care se prezintă la AJOFM Vaslui pentru a solicita acordarea indemnizației de șomaj, înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă sau acordarea altor drepturi legale nu mai trebuie să prezinte adeverința de venit eliberată de administrația financiară. Acest document va fi obținut de AJOFM Vaslui direct, în mediul electronic, ca urmare a încheierii protocolului pentru accesul la serviciile disponibile în cadrul sistemului informatic – PATRIMVEN. Prin punerea în aplicare a acestui protocol se dorește simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetățenilor în relația cu instituția noastră, prin eliminarea deplasării și timpului pierdut sediul organului fiscal”, a declarat Laura Toporăscu.


Leave a Reply

%d bloggers like this: