An agricol greu: Seceta şi dăunătorii, inamicii legumicultorilor


legume2016 a adus pierderi pentru legumicultorii vasluieni. Seceta şi dăunătorii au afectat culturile plantate în câmp, astfel că pe unele suprafeţe producţia a fost cu peste 50% mai mică decât se estima în primăvară.

Pentru legumicultorii din Vaslui, anul acesta a fost unul cu foarte multe încercări. După o primăvară ploioasă, care a întârziat plantarea legumelor în câmp, au venit lunile secetoase de vară, care au afectat serios culturile. Temperaturile ridicate atât din sol, cât şi cele din aer au împiedicat dezvoltarea plantelor.
„Odată cu temperaturile ridicate din sol, s-a manifestat fenomenul de piticire a plantelor. Ulterior, unele flori au căzut, iar cele rămase s-au copt prematur. Peste toate aceste fenomene a apărut şi un atac de dăunători. Cele mai agresive au fost buha legumelor şi tuta absoluta. Sunt câmpuri cu legume lăsate baltă pentru că au o calitate foarte proastă şi nu pot fi comercializate“, ne-a declarat un fermier.
Conform datelor centralizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), până la data de 30 septembrie fusese recoltată o suprafaţă de 4.736 de ha de legume, din totalul de 5.084 de ha.
“Producţiile medii obţinute sunt de 8.455 de kg/ha la cartofi, 12.100 de kg/ha ceapă, 18.130 de kg/ha varză timpurie şi de vară, 7.505 kg/ha la tomate şi 7.800 de kg/ha la alte legume”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Puţine, dar bune

Şi dacă tot sunt puţine, măcar legumele noastre sunt bune, cel puţin aşa susţin specialiştii vasluieni: „Reziduurile de pesticide din legumele româneşti nu prezintă niciun risc pentru consumatori. România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de «urme», iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislaţie. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme. Din rapoartele de monitorizare realizate anual de Autoritatea Naţională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă niciun risc pentru consumatori“.


Leave a Reply