AJOFM Vaslui atenționează


Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), înainte de a semna contracte de angajare în străinătate sau de a plăti orice fel de comisioane sau taxe firmelor de plasare, trebuie să vă informați bine.
“Revenim cu atenționări pentru vasluienii aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, în condițiile în care ne-au fost semnalate ilegalități în momentul în care unii cetățeni s-au adresat unor firme private de plasare a forței de muncă sau chiar persoanelor fizice care s-au interpus activității de mediere. Accesul la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forței de muncă sau prin căutare individuală. Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar dacă doriți să aplicați trebuie să selectați doar ofertele marcate cu steagul UE”, a declarat Laura Toporăscu, consilierul EURES din cadrul AJOFM Vaslui.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă gestionează portalul www.anofm.eures, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe țări și ocupații, dedicate exclusiv cetățenilor români. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul AJOFM, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă sunt gratuite.
”În situația în care apelați la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forței de muncă în străinătate, vă sugerăm să verificați, înainte de plata oricărui comision sau taxă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfășurată și să analizați atent, înainte de semnare, contractele de muncă/contractele de mediere, care trebuie să respecte prevederile Legii nr. 156/2000, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, republicată. AJOFM Vaslui nu are competență în domeniul medierii/plasării cetățenilor pe locuri de muncă în străinătate prin intermediul firmelor private”, a mai spus Laura Toporăscu.


Leave a Reply