Amenzi de 37.400 de lei pentru prăjiturile „criminale” din Bârlad: Cofetarii nespălați sunt de vină!


Analizele de laborator efectuate de inspectorii DSP și DSVSA au scos la iveală că zecile de persoane care au fost internate la Bârlad cu toxiinfecție alimentară s-au ales cu bacteria Salmonella de pe mâinile celor care au preparat prăjiturile. Doar în câteva cazuri, materiile prime au fost de vină. În consecință, cele două cofetării au fost amendate cu suma totală de 37.400 de lei și închise până își vor cumpăra niște săpun.

Anunțate inițial pentru vineri, 1 septembrie, rezultatele analizelor la probele prelevate de autoritățile sanitare de la prăjiturile care au îmbolnăvit zeci de persoane din Bârlad și împrejurimi au fost gata abia după trei zile. Așa cum era de așteptat, vina principală le aparține angajaților celor două cofetării, care au umblat cu mâinile murdare (cel mai probabil, nu s-au spălat după folosirea toaletei) în timp ce au preparat eclerurile și amandinele puse în vânzare, transmițându-le tuturor cumpărătorilor bacteria Salmonella. Și doar într-o mică proporție, vinovate au fost materiile prime folosite la prepararea prăjiturilor.
Nicio clipă nu s-au gândit angajații acelor cofetării că lucrează în domeniul alimentației publice și că sunt obligați să respecte minime reguli de igienă întrucât mii de persoane le cumpără și mănâncă prăjiturile.

Eclerurile, contaminate de angajați

În cazul cofetăriei de unde lumea a cumpărat ecleruri, în urma controlului efectuat, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au depistat următoarele nereguli: deficiențe de circuit (nu există vestiar și toaletă pentru personal), condițiile de depozitare sunt necorespunzătoare (produsele finite sunt păstrate alături de materia primă), nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare (personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide) și nu s-a făcut dovada instruirii personalului cu privire la însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Aici, rezultatele de laborator au arătat că din 15 probe – teste de sanitație recoltate de pe mâinile angajaților și de pe suprafețele de lucru – în nouă s-au găsit enterobacteriaceae. De asemenea, din zece coproculturi (tot ale angajaților), în trei s-a găsit bacteria Salmonella grup D.
DSP Vaslui a aplicat o amendă de 8.000 de lei unității și o alta de 1.600 de lei patronului.
„În cel de-al doilea focar, au fost găsite următoarele neconformități: în vestiarul personalului, hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecție; la toaleta personalului nu există săpun lichid și antiseptic pentru dezinfecția mâinilor; nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare, în sensul că personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide; angajații unității nu au efectuat cursuri pentru însușirea noțiunilor fundamentale de igienă. Ca urmare, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, de 5.000 de lei unității, respectiv de 800 de lei patronului. În ceea ce privește rezultatele de laborator, din 12 probe – teste de sanitație recoltate – trei au fost pozitive (prezent enterobacteriaceae), iar cele cinci coproculturi au fost negative”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Amandinele și eclerurile colcăiau de bacterii

Dacă în cazul analizelor efectuate de DSP a reieșit că eclerurile au fost contaminate din exterior, adică de angajați, ancheta inspectorilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, care au analizat materiile prime, produsele finite și apa, a stabilit că prăjiturile de la ambele cofetării conțineau bacterii și în compoziție. În cazul amandinelor cumpărate de la a doua cofetărie, s-a depistat și o tulpină de Salmonella.
„Ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de echipa mixtă din cadrul DSVSA și DSP Vaslui privind suspiciunea de toxiinfecție alimentară după consumul de produse de cofetărie, au fost prelevate probe din materiile prime, produse finite, apă și teste de sanitație în vederea depistării cauzei îmbolnăvirii. În urma examenelor de laborator la produsele supuse analizelor, s-a constatat că, în cazul ambelor unități, există depășiri ale parametrilor microbiologici (enterobacteriaceae), raportat la limitele stabilite de Ordinul ANSVSA nr. 27/2011, privind aprobarea criteriilor microbiologice și de igienă care se aplică produselor alimentare. A fost izolată și o tulpină de Salmonella în produs finit (amandină), proba fiind trimisă spre tipizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Depășirea parametrilor microbiologici (enterobacteriaceae) confirmă prezența simptomelor acuzate de pacienții internați. Față de măsurile dispuse și aplicate celor două laboratoare de patiserie-cofetărie, respectiv sancționarea contravențională (cu suma totală de 22.000 de lei – n.r.) și suspendarea activității, reprezentanții DSVSA Vaslui vor monitoriza în continuare respectarea condițiilor igienico-sanitare responsabile de depășirea parametrilor microbiologici, prin prelevarea de teste de sanitație și prelevarea de probe de materii prime. De asemenea, vom efectua controale și vom preleva probe din toate unitățile de patiserie și cofetărie existente în județ”, a declarat dr. Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Reamintim că, între 27 august – 2 septembrie, nu mai puțin de 27 de copii și adulți au fost internați cu gastroenterocolită acută în secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Și totul pentru că, pe 26 și 27 septembrie, au mâncat ecleruri și amandine de la două cofetării din oraș. Pacienții au prezentat simptome precum greață, vărsături, febră, amețeli, scaune diareice și dureri abdominale, specifice toxiinfecției alimentare, iar analizele medicale efectuate de laboratorul spitalului au confirmat prezența bacteriei Salmonella la toți cei internați. Grație îngrijirilor și tratamentului, bolnavii se simt bine și mulți dintre ei au fost deja externați.


Leave a Reply