Amenzi și taxe pentru cei care muncesc în străinătate


Necompletarea unui formular excesiv de birocratic prevăzut mai nou de Codul Fiscal îi va pune pe jar pe mulți dintre vasluienii plecați la muncă în străinătate. Pe lângă amenzi, dacă nu declară că muncesc în străinătate, ei vor fi siliți să plătească încă o dată, în țară, unele taxe achitate deja acolo unde lucrează. Prin urmare, competentul nostru guvern a pus ochii pe cei care în ultimii zece ani au trimis în România în jur de 55 de miliarde de euro!
Formularul în cauză se referă la schimbarea domiciliului fiscal și ar trebui completat de toți cei care au domiciliul în România și rezidența în străinătate. Problema se pune astfel: omul care pleacă peste hotare trebuie să completeze formularul, iar dacă neglijează acest lucru, este amendat. Ce te faci însă, de exemplu, cu cei care nu lucrează efectiv pentru că nu-și găsesc un job pe măsură? Ei ce formular ar trebui să completeze?
“Este o grozăvie! Cred mai degrabă că statul ar trebui să se îngrijoreze de numărul celor plecați și de faptul că ei nu vor să se mai întoarcă. Suntem pe locul doi în lume privind persoanele plecate din țară, după Siria. Este inadmisibil ca, prin astfel de tertipuri, cu formulare tăinuite, autoritățile să contracareze plecările. După părerea mea, nu peste mult timp, în România nu va mai avea cine să lucreze”, ne-a spus Daniel Manea, un vasluian care muncește în Anglia.
Statisticile arată că circa 10.000 de vasluieni sunt plecați peste hotare pentru perioade mai lungi de un an. Este vorba despre cei cu contracte de muncă. Estimările neoficiale spun însă că numărul celor care au luat drumul străinătății a trecut binișor de 30.000.


Leave a Reply

%d bloggers like this: