Angajament edilitar onorat: Opt străzi din Bârlad, scoase din beznă!


Tocmai au fost finalizate lucrările la proiectul privind extinderea rețelei de iluminat public pe opt străzi din Bârlad. Investiția a presupus montarea și racordarea la rețea a 24 de corpuri de iluminat și a costat puțin peste 65.000 de lei, banii fiind alocați de la bugetul local.

La finele lunii mai, consilierii locali bârlădeni au fost de acord cu un proiect de hotărâre care a vizat „aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici, precum și a execuției obiectivului de investiții «Extindere rețele de iluminat public»”. Inițiatorul, în speță primarul Dumitru Boroș, considera această investiție necesară întrucât mai multe străzi din oraș erau neiluminate, fapt ce favoriza comiterea de infracțiuni, dar și producerea de accidente rutiere.

Străzile vizate de racordarea la rețeaua de iluminat public a orașului sunt: Aleea Crângului, Dragoș Vodă (zona Lidl), Mihai Viteazu (blocurile D1-C2), Siret (blocurile D3-C4), Bulevardul Republicii (zona blocurilor V1-V2), Tecuciului (la intersecția cu strada General Vasile Milea), Trestiana (intersecție cu strada Palerma până la limita administrativă a Bârladului), Dragoș Vodă (zona blocului C2) și George Topârceanu. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 65.538 de lei (cu TVA), durata de realizare estimată fiind de 90 de zile (contractare și execuție), iar finanțarea asigurată de la bugetul local.

Cum la mijloc au fost lunile iunie-octombrie, evident că autoritățile locale au avut timp suficient să organizeze și licitația pentru desemnarea executantului lucrării, precum și să ducă la bun sfârșit proiectul. Așa se face că, zilele trecute, primarul a anunțat finalizarea proiectului.

Dumitru Boroș

„În 2017, am realizat aproximativ un kilometru de rețele electrice cu bani de la bugetul local, pe următoarele străzi: Aleea Crângului, Dragoș Vodă, Mihai Viteazu, Siret, Bulevardul Republicii intersecția cu Tecuciului, Trestiana și George Topârceanu. Ele sunt segmente, nu străzi întregi, dar, adunate, duc la un kilometru. Cel mai mult s-a realizat pe strada Trestiana, la ieșirea spre Grivița”, a declarat edilul șef.

Așa cum au fost aprobate de consilierii locali, principalele lucrări prevăzute pe Aleea Crângului au fost montarea a trei stâlpi din beton precomprimat, execuția unei rețele aeriene monofazate din conductoare din aluminiu torsadate cu izolație din polipropilenă reticulată, montarea a patru corpuri de iluminat public cu sursă LED și conectarea rețelei electrice noi la rețeaua existentă. Pe strada Dragoș Vodă (zona Lidl), s-au montat un stâlp din beton și două corpuri de iluminat, pe Mihai Viteazu (în zona blocurilor D1-C2) – un stâlp din beton și un corp de iluminat, iar pe Siret (blocurile D3-C4) – un stâlp metalic tronconic din tablă zincată și un corp de iluminat public.

De asemenea, proiectul a prevăzut ca pe bulevardul Republicii (zona blocurilor V1-V2) să fie montat un stâlp din beton și un corp de iluminat, pe strada Tecuciului (la intersecția cu strada General Vasile Milea) – trei stâlpi din beton și trei corpuri de iluminat, pe Trestiana (intersecție cu strada Palerma până la limita administrativă a Bârladului) – nouă stâlpi din beton și zece corpuri de iluminat.

Nu în ultimul rând, pe Dragoș Vodă (zona blocului C2) s-a montat un stâlp metalic tronconic din tablă zincată și un corp de iluminat public, iar pe George Topârceanu – un stâlp din beton și două corpuri de iluminat.

Trebuie spus că, printr-o rectificare bugetară aprobată pe 1 august 2016, a fost alocată suma de 463.000 de lei pentru modernizarea/reabilitarea echipamentelor aferente Sistemului de Iluminat Public (SIP) și extinderea rețelei de iluminat public. Atunci, șefa Serviciului Gospodărie Comunală și Locativă din cadrul primăriei, Olga Ungureanu, spunea că proiectul ce presupunea modernizarea reabilitarea și extinderea SIP a fost realizat în perioada derulării contractului de concesiune (2006-2016) de firma Romlux Lighting Company Târgoviște.

„Proiectul a cuprins întreținerea SIP și extinderea acestuia, respectiv montarea de stâlpi noi cu corpuri noi de iluminat sau înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu lămpi, care au o eficiență energetică sporită, pentru reducerea consumului. Valoarea totală a investiției a fost eșalonată pe cei zece ani de contract. Partea de întreținere s-a terminat și s-a sistat suma alocată, iar pentru extindere și modernizare, continuă până în luna octombrie. Între 2008-2012, au mai fost puse corpuri noi de iluminat pe corpuri care nu aveau”, menționa Olga Ungureanu la finele lui iulie 2016.

Odată finalizat contractul de concesiune, în subordinea Consiliului Local a fost înființat Serviciul Public de Exploatare a Sistemului de Iluminat Public din Bârlad, astfel încât costurile legate de lucrările de întreținere și modernizare să se reducă simțitor. Potrivit reprezentanților primăriei, în cei zece ani de contract, firma din Târgoviște s-a achitat de partea cu modernizarea (au fost montate 3.376 de corpuri de iluminat cu echipament electromagnetic) și de partea cu extinderea (au fost montați 85 de stâlpi de iluminat și 3.180 de metri de cablu de alimentare).


Leave a Reply

%d bloggers like this: