Angajatorii străini ne așteaptă!


Laura Toporăscu

În această perioadă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 2.159 de locuri de muncă vacante, cele mai multe în Spania – 814. Din acestea, 800 sunt pentru muncitori necalificați la cules de căpșune, 10 pentru sudori, trei pentru tehnicieni și unul pentru inginer automatizări.

Și Danemarca abundă de joburi în agricultură, respectiv la strâns de mazăre, unde sunt vacante 350 de locuri.

Portughezii oferă 300 de posturi la cules de zmeură și 30 la strâns de zmeură, mure și afine.

În Marea Britanie există 165 de slujbe, dintre care 100 ca muncitori în fabrică, 50 ca măcelari, tranșatori, fansonatori, împachetatori carne, 10 de operatori procesare carne și cinci ca îngrijitori persoane la domiciliu.

Vasluienii care vor să lucreze în Malta au la dispoziție 150 de posturi în meseria de șofer autobuz și câte trei ca inginer de sistem software, instalator lifturi și tehnician lifturi.

În Germania există 115 locuri de muncă, respectiv 21 de șofer de camion, 10 de personal în domeniul gastronomiei de sistem, 10 de programator PLC și cinci de inginer testare automată echipamente. Tot aici, mai sunt vacante câte patru posturi de betonist, excavatorist, montator izolații clădiri, ospătar și specialist sisteme de canalizare. Angajatorii germani mai dispun de câte trei locuri ca bucătar, dezvoltator software Java, operator utilaje pentru construcții și zidar, plus câte două de chef de rang, dezvoltator software, electrician în construcții, electrician construcții cabluri, lucrător în construcții, maistru construcții rețele de cabluri, maistru hidroizolații clădiri, maistru construcții de drumuri și operator mașini. Firmele germane mai doresc să încadreze câte un chef de partie, consultant dezvoltator software Java/Java EE, dezvoltator software Front-End sisteme integrate, informatician, inginer mecatronică auto, instalator clădiri, instalator/montator țevi, maistru șantier construcții, manager adjunct restaurant, manager în construcții, mecanic instalații de climatizare și refrigerare, maistru construcții civile, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, montator acoperișuri, muncitor în construcții din beton armat, operator pompe beton, specialist restaurant, sudor și recepționer.

Multe posturi libere sunt și în Cehia – 98: 30 de șofer autobuz, 20 de șlefuitor, pilitor, 15 forjor, 15 operator CNC și câte cinci de electrician auto, șofer tir și mecanic auto. Tot aici se mai găsesc câte un job de electrician, tehnician frigidere și tehnician mașini pentru prelucrarea produselor din plastic.

Companiile italiene dispun de 40 de posturi ca îngrijitor la domiciliu, la fel și cele din Slovacia, dar de operator de producție.

În Danemarca, distribuitorii de ziare și colete se pot încadra în 30 de locuri, în Finlanda, românii își găsesc de lucru ca ospătar – 18 posturi, bucătar – nouă și sudor plasmă/TIG – unu.

Și firmele belgiene au de muncă pentru români, fiind vorba despre câte două slujbe de electrician întreținere și reparații și operator CNC, plus câte una de bucătar restaurant de afaceri, magaziner, medic stomatolog, montator semnalizare de cale ferată, montator linie superioară cale ferată, operator mașină de îndoit cu forma liberă, sudor semi automat, stivuitorist și șofer cu experiență în utilizarea macaralei.

Un stat mic precum Luxemburg are vacante 10 locuri de muncă pentru români în meseria de senior tehnician Chrome.

Vecinii unguri oferă 10 posturi, respectiv câte cinci de lăcătuș și sudor, angajatorii norvegienii dipun de două joburi de frizer, iar polonezii, de două ca specialist vânzări și service client. În Slovenia este un post de digital Projects Manager.

„Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES național, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul AJOFM, din Vaslui, strada Spiru Haret, nr. 5, etaj 1, cam. 24, tel. 0733/975.397”, a declarat Laura Toporăscu, consilierul EURES din cadrul AJOFM Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: