Angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințe de vechime


Sediul ITM Vaslui

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, angajatorii sunt obligați să completeze adeverințe de vechime pentru fiecare salariat, în care se trec mutațiile intervenite (cam la fel cum se treceau în cartea de muncă) pe durata executării contractului individual de muncă, respectiv: încheierea contractului individual de muncă (CIM), modificarea CIM, suspendarea CIM, încetarea CIM.

Angajatorul este obligat să elibereze o adeverință de vechime la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, chiar dacă acesta din urmă nu cere documentul în mod expres. Aceeași obligație o au față de bugetari instituțiile și autoritățile publice.

În momentul de față, există două situații diferite în care se poate obține adeverința de vechime în muncă:

– eliberarea automată de către angajator

– eliberarea la cerere de către angajator.

În același timp, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Documentul trebuie acordat de angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării. Pe deasupra, există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la ITM.


Leave a Reply

%d bloggers like this: