Apel World Vision: “Întreaga familie are nevoie de sprijinul nostru!”: Drama Lenuței


Voluntarii fundației World Vision România implicați în proiectul “Mame pentru viață” au mers acasă la Lenuța, care suferă de o boală rară, moștenită de la mama sa – elefantiază. “Cel de-al cincilea copil încă nu știe ce-l așteaptă când va intra în această lume, una a neajunsurilor și a nedreptății. O familie parcă lovită de destin, în care necazurile nu se mai termină, în care părinții plâng, iar pe chipul copiilor mai mari se vede lupta pentru a răzbi în viață și dorința de a depăși acești ani de suferință și lipsuri”, spun voluntarii.

În cadrul campaniei “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, pe care reprezentanții World Vision România o derulează în comunitățile sărace din județele Vaslui, Dolj și Vâlcea, voluntarii ONG-ului ajung să cunoască situația dramatică a zeci de familii. De această dată, ei au rămas impresionați de povestea de viață a Lenuței, o mămică însărcinată cu al cincilea copil și care suferă de o boală rară – elefantiază.
“Astăzi, dorim să vă împărtășim o poveste tristă a șapte suflete dintr-o comună din județul Vaslui, care încă mai speră la o viață mai bună. Pe Lenuța am cunoscut-o la sesiunile de infomare din cadrul proiectului «Mame Pentru Viață». Am rămas impresionați de povestea sa și de boala de care suferă, așa că am vizitat-o. Locuiesc cu toții într-o căsuță din lut, compusă din două camere. Nu au acte de proprietate și nici prea mult pământ, dar rămâi surprins plăcut să descoperi că toate bunurile, deși puține, sunt îngrijite și respectate”, povestesc voluntarii, care adaugă că în familia Lenuței necazurile “nu se mai termină”: “Cel de-al cincelea copil încă nu știe ce-l așteaptă când va intra în această lume, una a neajunsurilor și a nedreptății. O familie parcă lovită de destin, în care necazurile nu se mai termină, în care părinții plâng, iar pe chipul copiilor mai mari se vede lupta pentru a răzbi în viață și dorința de a depăși acești ani de suferință și lipsuri”.

“Așa cum este ea, este soția mea”

Lenuța este însărcinată în luna a patra cu cel de-al cincilea copil.
“Nu împărtășește niciun sentiment, nici de bucurie, nici de regret, parcă a rămas timpul în loc. Se vede că este îngrijorată, povestește frânturi din viața ei, dar în tot acest timp scapă câteva lacrimi pe o față uscată de durere, de parcă ar ascunde ceva. Nu îndrăznește să-și spună durerea, dar se vede că o apasă. Soțul izbucnește și el în plâns: «Așa cum este ea, este soția mea». La ea se observă, la baza unor pantaloni largi, niște picioare umflate în niște pantofi foarte strâmți. Își destăinuie într-un sfârșit suferința pe care o poartă pe acele picioare de peste 15 ani: elefantiaza, o boala rară în România”, mai spun reprezentanții ONG-ului.
Femeia nu are un diagnostic pus de un medic specialist, însă știe că moștenește această boală de la mama ei.
“Prin proiectul «Mame Pentru Viață», Lenuța a fost transportată la clinica Spitalis din Negrești, încercând să o ajutăm cu boala care îi afectează picioarele. Acum se fac demersuri pentru investigații suplimentare, însă întreaga familie are nevoie de sprijinul nostru”, menționează voluntarii World Vision.
Întreaga familie trăiește din alocațiile copiilor și din banii obținuți de soțul femeii, care muncește cu ziua.
“Ilie, soțul Lenuței, reprezintă tot sprijinul pentru familie. În urmă cu câțiva ani, a mers în București, la muncă, la firma unui văr. Muncea de dimineață, de la ora cinci, până seara târziu, pe acoperișul blocurilor. A vrut să renunțe, nemulțumit de remunerație, iar pentru asta a fost bătut și trimis acasă. Nu mai poate beneficia de niciun ajutor în afară de alocația copiilor, în valoare totală de 300 de lei. Acum, muncește prin sat, atunci când este solicitat. Cea mai mare grijă a Lenuței sunt copiii, dar cu toate eforturile, nu reușește să împlinească visurile familiei sale: copiii să-și continue studiile, iar ea să scape de durere”, adaugă reprezentanții fundației.

Despre elefantiază

Elefantiaza (filarioza limfatică) este o boală severă care afectează structura tisulară, suprapunând straturi de țesuturi până la niveluri grotești, în special în regiunea membrelor inferioare. Cauza bolii este reprezentată de o infecție cu anumiți viermi transmisibili prin țânțari africani, care, odată introduși, vor rezida în sistemul limfatic.
Peste 120 de milioane de persoane suferă de această boală, care este cel mai des întâlnită în Africa și Asia.


Leave a Reply