Aproape 600 de vasluieni au încasat fără drept ajutoare sociale


Sorin Prepeliță

Sute de vasluieni au de restituit bani statului, după ce Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a descoperit că aceștia încasau ilegal anumite drepturi: stimulent de inserție, alocație de stat, indemnizație de creștere a copilului, ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, alocație de plasament.

Situația cea mai gravă se înregistrează la alocația pentru susținerea familiei, unde sunt constituite 319 debite, în sumă totală de 118.406 lei. În privința venitului minim garantat, la începutul lunii ianuarie, debitele pe care le avea de recuperat AJPIS Vaslui de la 105 beneficiari erau de 6.469 de lei. Sume relative mari sunt și la alocația de stat – 43.556 de lei, de la 75 de beneficiari. Debite în cuantum de 35.654 de lei înregistrează 42 de beneficiari de indemnizații de creșterea copilului, iar 15 beneficiari de alocații de plasament au de returnat 11.100 de lei. În ceea ce privește acordarea stimulentului de inserție, în urma verificărilor efectuate, instituția are de recuperat de la 15 beneficiari suma de 8.512 lei.

“În evidențele noastre, la începutul lunii ianuarie, figurau 572 de debitori. Suma pe care aceștia o datorează se ridică la 287.863 de lei”, a declarat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să returneze sumele, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care se știe că nu are nici mamă, nici tată.


Leave a Reply

%d bloggers like this: