Aproape 8.000 de vasluieni riscă să-și piardă vechimea în muncă


De la 1 ianuarie 2011, carnetele de muncă au devenit istorie, evidența salariaților făcându-se în sistem electronic. Ca urmare, angajații ar fi trebuit să și le recupereze de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), numai că și acum aproape 8.000 de carnete de muncă se află în fișetele instituției.

Purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui, Manuela Moraru, spune că aceste documente sunt necesare pentru certificarea vechimii în muncă atunci când posesorii lor vor ajunge la vârsta pensionării: “În prezent, în păstrarea ITM Vaslui se află 7.952 de carnete de muncă neridicate de angajatori sau de către titularii acestora. Am întreprins toate demersurile pe care le avem la îndemână: anunț pe site și în presa locală, informări la sediul ITM și chiar și la televiziuni. Probabil, unii titulari se află în străinătate și nu au cunoștință să-și ridice documentele care le atestă vechimea, o parte sunt decedați, iar rudele acestora nu s-au prezentat să le ridice, iar o altă cauză este necunoașterea legii. Trebuie spus că angajatorii nu pot ridica decât carnetele de muncă ale salariaților activi”.

După 1 ianuarie 2011, ITM Vaslui a eliberat 20.148 de cărți de muncă dintre cele 28.100 aflate în custodie. Titularii carnetelor de muncă se pot prezenta ca să le ridice la sediul instituției, având asupra lor actul de identitate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: