Aproape totul despre bolile de sezon: Sarcina și răceala


Dacă simptomele răcelii se agravează, gravida trebuie să meargă la medic. S-ar putea să fie nevoie să înceapă un tratament bazat pe antibiotice pentru combaterea infecției care a generat afecțiunea respiratorie. Femeia însărcinată trebuie să fie foarte atentă în privința antibioticelor pentru că numai unele dintre ele sunt permise în timpul sarcinii. Dozele utilizate și perioada de utilizare trebuie stabilite de medicul de familie sau medicul internist.

Împotriva febrei și durerii, cel mai sigur este paracetamolul, fără a depăși dozele recomandate (două-trei comprimate pe zi). În niciun caz, gravida nu trebuie să ia aspirină! Ibuprofenul este bine de evitat și el. Dacă febra nu scade cu paracetamol, atunci viitoarea mămică trebuie să se adreseze medicului.

Dacă răcește, gravida nu trebuie să ia absolut niciun medicament sau plantă medicinală decât la indicația medicului! În timpul sarcinii, imunitatea este mai scăzută deoarece organismul viitoarei mame trebuie să fie mai puțin «agresiv» pentru a nu respinge fătul. Din același motiv, răcelile sau gripa în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit.

Complicații posibile

O eventuală gripă contractată în timpul sarcinii determină mult mai frecvent complicații grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcină cu pneumonie virală se soldează cu avort spontan, naștere prematură, moarte fetală in utero sau deces neonatal precoce. Copiii născuți de mame cu afecțiuni respiratorii cronice, complicate prin gripă, au o greutate mai mică la naștere, mai ales în cazul mamelor fumătoare, și o spitalizare mai de durată în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți. De aceea, mai ales în timpul sarcinii, este valabilă zicala «mai bine să previi decât să tratezi».

Este bine să nu se ia medicamente în timpul sarcinii, mai ales în timpul primului trimestru, când se formează majoritatea organelor. În primele 11 zile de la concepție funcționează legea „totul sau nimic”, adică medicamentele luate fie nu influențează deloc sănătatea fătului, fie determină pierderea sarcinii! Trebuie știut că medicamentele pe care le ia gravida nu vor grăbi vindecarea bolii, ci doar o vor ajuta să-și amelioreze simptomele.

Primele măsuri

Dacă gravida a contractat o viroză respiratorie, în primul rând, trebuie să bea multe lichide, care vor ajuta la fluidificarea secrețiilor nazale și înlocuirea celor pierdute din cauza febrei. Poate alege dintre ceaiuri de plante (urzică, pătlagină, mușețel, tei – însă cu prudență, nu în cantități mari sau foarte concentrate), cele cu miere și lămâie, supă de pui și legume, sucuri de fructe sau chiar apă. Citricele, cătina (în primele două trimestre de sarcină), coacăzele sunt în special indicate pentru conținutul ridicat de vitamine, mai ales de vitamina C.

Medicamente recomandate

Împotriva febrei și durerii, cel mai sigur este paracetamolul, fără a depăși dozele recomandate (două-trei comprimate pe zi). În niciun caz, gravida nu trebuie să ia aspirină! Ibuprofenul este bine de evitat și el. Dacă febra nu scade cu paracetamol, atunci viitoarea mămică trebuie să se adreseze medicului.

Pentru a scăpa de tuse, trebuie să se consume mult ceai cald și multă miere de albine naturală. Pentru tusea expectorantă e de preferat să se consume mai multe lichide, în loc să se apeleze la medicamente. Siropul de pătlagină se poate folosi în cursul sarcinii. Atenție mare: majoritatea siropurilor de tuse conțin iodin, un expectorant care nu este indicat a se administra în sarcină întrucât afectează funcționarea glandei tiroide a fătului.

E obligatoriu să se înceteze fumatul! Iritanții, cum ar fi fumul de țigară, praful și alți poluanți, trebuie evitați. Se pot face și inhalații pentru a putea ajuta lichefierea mucoasei.

Dacă nasul este înfundat, întrucât majoritatea picăturilor anticongestionante au risc în sarcină, soluțiile ar fi spray-ul cu apă de mare, serul fiziologic și inhalațiile. În cazul în care se întâmpină dificultăți în a se respira pe nas, cele mai recomandate sunt inhalațiile de vapori de ceai de mușețel și lămâie. Sub nicio formă, gravida nu trebuie să folosească sprayuri nazale decongestionante, cu substanțe cum ar fi pseudoefedrina, fenylefrina, xylometazolina, oxymetazolina, pentru că acestea pot fi dăunătoare fătului.

Inhalațiile cu adaos de apă cu sare pot fi și ele de folos. Pentru decongestionarea nasului se poate folosi apă de mare sau soluție salină (o linguriță de sare la 500 de mililitri de apă fiartă și răcită); se pun două-trei picături în fiecare nară, se așteaptă cinci minute, apoi se suflă încet nasul. Tot pentru ușurarea respirației poate fi de folos să se doarmă cu capul mai ridicat față de restul corpului, eventual cu două perne sub cap.

Gravida nu trebuie să uite: cea mai importantă este odihna!

Nu se recomandă

Chiar și unele dintre remediile naturiste pot fi contraindicate în sarcină; de exemplu, ceaiul de podbal, lemn dulce, fenicul, anason, levănțică, uleiul de busuioc, semințele de mac. De aceea este foarte important să se citească prospectul lor înainte de a le cumpăra sau folosi. De asemenea, este bine să se evite tincturile.

Dintre medicamentele contraindicate în timpul sarcinii fac parte antiviralele (Tamiflu ș.a.), aspirina și antiinflamatoarele de tipul Diclofenac și Ibuprofen, expectorantele care includ guaifenazină și antitusivele care au ca substanță de bază dextrometorfanul. Cele enumerate pot fi găsite în medicamente cu diverse denumiri sau în combinații medicamentoase și sunt trecute în respectivele prospecte.

Dintre medicamentele care se pot lua în timpul sarcinii (numai la indicația medicului și fără a depăși doza recomandată) face parte, așa cum am mai spus, paracetamolul. Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea răcelilor banale sau gripei. Ele pot fi însă de folos în cazul suprainfecțiilor bacteriene diagnosticate de medic.

Cum se poate păzi gravida de răceli în timpul celor nouă luni de sarcină

Pentru a crește imunitatea organismului, gravida ar trebui să aibă o dietă echilibrată, bazată în special pe fructe și legume proaspete. Nu este indicată suplimentarea cu vitamina C în exces în timpul sarcinii. Se recomandă, mai ales în sezonul rece, complexe de vitamine. Sunt numeroase produse care au eficacitate pe perioada sarcinii și alăptării și care pot fi recomandate de specialistul care urmărește viitoarea mămică.

La fel de important este ca gravida să se odihnească suficient și să evite pe cât posibil stresul de orice natură. Sunt recomandate exercițiile fizice regulate (adecvate pentru perioada sarcinii), respectarea măsurilor de igienă (în special spălarea frecventă a mâinilor), evitarea locurilor aglomerate și a fumului de țigară.

De asemenea, nu trebuie uitat că incidența infecției gripale este maximă în lunile de iarnă, răspândirea făcându-se prin aerosoli de la persoana infectată, prin tuse sau strănut. Dacă virusul nu este neutralizat de anticorpii specifici rezultați prin vaccinare sau de la o infecție anterioară, atunci începe replicarea. Răspândirea prin aerosoli este responsabilă de rata crescută de îmbolnăviri înregistrată în spațiile închise.

Mai trebuie spus că pentru femeile gravide profilaxia cu vaccin antigripal inactivat rămâne cea mai bună metodă, iar în prezent ghidurile terapeutice recomandă ca toate gravidele în trimestrele II și III de sarcină să fie vaccinate antigripal. Compoziția vaccinului este modificată anual, în funcție de noile tulpini de virus gripal intrate în circulație. Administrarea vaccinului în trimestrul III de sarcină permite chiar transferul transplacentar de anticorpi la făt și astfel asigură protecția nou-născuților după naștere. Este absolut necesar ca procentul de gravide vaccinate antigripal să crească și în România. De asemenea, trebuie subliniat că alăptarea nu contraindică vaccinarea antigripală.

Antibioticele

Dacă simptomele răcelii se agravează, gravida trebuie să meargă la medic. S-ar putea să fie nevoie să înceapă un tratament bazat pe antibiotice pentru combaterea infecției care a generat afecțiunea respiratorie. Gravida trebuie să fie foarte atentă în privința antibioticelor pentru că numai unele dintre ele sunt permise în timpul sarcinii. Dozele utilizate și perioada de utilizare trebuie stabilite de medicul de familie sau medicul internist.

Este bine de știut că utilizarea antibioticelor favorizează apariția micozelor. Pentru a preveni această situație, se pot utiliza ovule anticandidozice intravaginale pe perioada administrării de antibiotice.

Nu se iau niciodată antibiotice fără să se consulte un medic înainte, mai ales dacă este vorba despre o femeie însărcinată. Iată care sunt antibioticele interzise în timpul sarcinii:

– streptomicina, gentamicina, kanamicina – pot determina tulburări auditive bebelușului;

– tetraciclinele – influențează negativ dinții, sistemul osos și ficatul;

– cloramfenicolul – este interzis și pe perioada alăptării;

– rimfampicina, etambutolul (folosite în tratamentul tuberculozei pulmonare) – pot cauza malformații;

– sulfamidele, nitrofurantoinul, metronidazolul;

– chinina și clorochinina – pot da fătului diverse malformații și afecțiuni, de la pierderea auzului la cataractă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: