Asediu la magazine: Cum a trăit Vasluiul febra Black Friday


Vinerea care tocmai a trecut a fost “neagră” pentru portofelele vasluienilor. Cu toții s-au înghesuit să profite de ofertele Black Friday și au pus la bătaie economiile din ultimele luni sau salariile pe o lună-două. S-au bulucit să cumpere televizoare, tablete, telefoane, dar și electrocasnice, haine și parfumuri.

Black Friday este, în lumea civilizată, o adevărată sărbătoare pentru cei care doresc să-și cumpere diverse produse la prețuri mult mai mici decât în mod normal. Și la noi a fost îmbrățișată cu multă căldură întrucât apetența românilor pentru cumpărături, provocată, în parte, de lipsurile din perioada comunistă, se dovedește una aproape insațiabilă.

Și vasluienii au prins gustul ofertelor de Black Friday, iar agenții economici au speculat asta la maximum. Vineri, marile magazine din județ au fost luate cu asalt de clienții aflați în căutare de promoții, cele mai căutate fiind ofertele la electrocasnice și electronice, la care reducerile au fost, în general, de 30%-50%. Totuși, ca în orice zonă săracă, deși au fost mai mulți cumpărători decât de obicei, a rămas destulă marfă nevândută!

Vineri, la Vaslui, pe primul loc în vânzări s-au situat televizoarele LCD, urmate de tablete, laptopuri și frigidere.

„Am deschis mai repede astăzi, am suplimentat personalul și am avut mai multă marfă. Este lume mai multă decât de obicei. Avem reduceri de la 20% la 50% la absolut toate produsele. Avem reduceri bune la televizoare, la laptopuri“, ne-a spus reprezentantul unui raion de electronice.

Una dintre cele mai bune oferte a fost o reducere de 600 de lei la un televizor care costa inițial 1.799 de lei, urmată de o reducere de 500 de lei la un laptop (de la 2.799 la 2.299 de lei).

Și magazinele de haine din centrul Vasluiului au oferit promoții consistente de Black Friday. Multe au afișat reduceri de 20%-30% încă de la începutul lunii, dar vineri s-a ajuns la 50% și chiar la 70% la produsele de firmă.

Vânătoarea de televizoare

Televizoare “inteligente” la jumătate de preț, telefoane “deștepte” mai ieftine cu câteva sute de lei, tablete pe post de chilipir, vasluienii au avut de unde alege, însă nu toți s-au aruncat la electronice și electrocasnice. Au fost și unii care au căutat produse de casă și chiar jucării. Comercianții profilați pe acest tip de mărfuri mișunau printre clienții care zăboveau să analizeze câte un produs și erau mai dornici să-i ajute ca de obicei.

Din ce ne-au spus vânzătorii, la Altex și Flanco s-au căutat mai ales televizoarele și electrocasnicele mari. De altfel, stive întregi cu diverse aparate de uz casnic sau electronice își așteptau cumpărătorii printre rafturi. La atât de multe produse, poți spune dacă prețul este cu adevărat avantajos doar dacă ești pasionat în mod serios de cumpără­turi, dar reducerile există, fără nicio îndoială. Din prețul unui LCD Smart dispar până la 800 de lei, iar la combinele frigorifice, reducerile sunt cuprinse între 300 de lei și chiar 1.000 de lei.

Și ar mai fi o explicație pentru înghesuială, ne spune un client care împinge spre casa de marcat un TV cu diagonală mare: „În perioada de Black Friday, produsele pot fi luate și în rate fără dobândă. Dacă iei în calcul și reducerea cât de mică, e o afacere bună“.

„De vreo două luni aștept Black Friday!”

În mediul online, pe librarie.net s-au vândut din greu cărțile nou apărute, pe elefant.ro cel mai bine s-au dat ceasurile, iar pe laredoute.ro căutările clienților au vizat mai ales colecția de toamnă-iarnă.

„De vreo două luni aștept Black Friday! Voiam de mult să-mi iau un laptop, dar nu am reușit să strâng prea mulți bani. Aveam varianta unui laptop second-hand sau a unuia nou-nouț, la reducere. Am decis să aștept și a meritat. Dimineață, la prima oră, am și făcut comanda pe internet, la eMag. Îmi era teamă să nu se epuizeze stocul înainte să apuc să dau comanda. Săptămâna viitoare, sosește!”, ne-a povestit un vasluian.

De Black Friday au profitat însă și alte magazine, care s-au bucurat de puhoaiele de clienți veniți cu portofelele doldora, cu cardurile alimentate și cu chef de cheltuit bani. Una peste alta, vasluienii au cumpărat de toate.

De menționat că magazinul on-line eMAG a vândut, vineri, peste 32.000 de televizoare, 113 bijuterii cu diamante și aproape 13 kilograme de aur!

În unele magazine, campaniile promoționale continuă. Așa că, dacă nu ați reușit să vă faceți de cap cu cardul, mai aveți la dispoziție și weekendul următor pentru a face cumpărături.


Leave a Reply