Asigurați și nu prea!


Cei ce dețin card european de sănătate pot suporta o coplată pentru spitalizare sau pentru anumite tratamente peste hotare.

Numărul vasluienilor care au solicitat Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) cardul european de sănătate a crescut considerabil. În acest an, 1.625 de persoane au avut nevoie de acest document. Dacă în primele luni s-au depus, în medie, câte o sută de cereri, în vară s-a înregistrat o creștere. Așa se face că în iunie CJAS Vaslui a eliberat 282 de carduri, în iulie 326, iar în august 325.
Valabilitatea unui astfel de card european este de un an, iar în baza lui vasluienii primesc servicii medicale de urgență pe durata deplasării în state din Uniunea Europeană (UE), Elveția și Spațiul Economic European (SEE), din care fac parte Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Cardul european este acceptat de toți furnizorii de servicii medicale, nu doar de spitalele publice. Totuși, acordarea tratamentelor în statele menționate nu este neapărat gratuită.
“Asigurații trebuie să știe că acordarea tratamentelor devenite necesare, de regulă, servicii medicale de urgență, în baza cardului european, pe durata deplasării asiguraților români în statele UE/SEE/Elveția, nu este neapărat gratuită. Tratamentele respective se acordă în aceleași condiții ca și cele oferite asiguraților sistemului social de asigurări de sănătate din țara de destinație. Spre exemplu, dacă asiguratul din țara de destinație plătește o contribuție personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci și beneficiarul de card european aflat în țara respectivă va achita din surse proprii aceeași sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior”, a declarat Mihaela Chitariu, directoarea CJAS Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: