Asistații bârlădeni, prea “bolnavi și bătrâni” ca să muncească: Parcă ar presta, dar mai bine nu!


Dintre cei 564 de beneficiari ai venitului minim garantat înregistrați la nivelul Bârladului, doar 142 prestează efectiv ore de muncă în folosul comunității, în schimbul banilor primiți de la stat. Și asta deoarece o bună parte sunt minori și mame care au în îngrijire unul sau mai mulți copii, iar alți asistați sociali se dau bolnavi ori prea bătrâni.

Potrivit unei situații întocmite de reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Bârlad, în luna ianuarie, erau luate în evidență 302 dosare, cu un total de 564 de persoane beneficiare de pe urma Legii 416/2001, privind venitul minim garantat. Mai pe românește, asistați sociali. Din total, 208 sunt copii și 356 sunt adulți. Deși numărul persoanelor majore este mai mare, munca în folosul comunității este prestată de un număr considerabil mai mic decât al copiilor, iar asta pentru că, spun funcționarii DAS, 171 ar fi apți de muncă, însă, în realitate, doar 142 dintre ei prestează efectiv ore în folosul comunității. Adică pot fi văzuți de cetățeni prin parcuri, măturând alei, vopsind bănci, văruind borduri, plantând arbuști și flori, prășind, plivind, udând cu furtunul spațiile verzi etc.

Alți 185 sunt scutiți de muncă. Din această categorie, fac parte persoanele care au în îngrijire unul sau mai mulți copii sub șapte ani, scutite medical și cele care au împlinit vârsta standard de pensionare. Vorbim despre 67 de mame care au acasă copii și nu fac nimic în folosul comunității, în timp ce salariații obișnuiți care au copii pot sta în concediu de maternitate doar doi, cel mult trei ani (în cazul minorilor cu dizabilități). Dar cum asistații sociali sunt masă electorală și fac parte dintr-o categorie specială, beneficiază și de condiții deosebite!

În ceea ce-i privește pe asistații scutiți medical, vorbim despre 47 de persoane care au certificate eliberate de comisia de expertiză medicală, prin care se atestă că nu pot munci întrucât au gradul I sau II de invaliditate (44 de persoane) ori adeverințe eliberate de medicii specialiști (trei). Adeverințele sunt eliberate pentru cel mult trei luni din an, în cazuri de intervenții chirurgicale, boli psihice, boli cronice, fracturi etc.

Nu în ultimul rând, în privința celor care au trecut de vârsta pensionării, respectiv 71 de persoane, trebuie spus că, în timp ce câteva au mai muncit pe ici, pe colo, majoritatea nu au mișcat un pai în toată viața lor. Chiar dacă au trăit cu ajutorul lunar relativ mic oferit de stat, au preferat să încaseze puțini bani și să stea degeaba decât să-și caute un loc de muncă. Unul dintre motivele invocate de asistații care nu au muncit o zi în viața lor și nu și-au lăsat nici partenerii de viață (soți ori soții) a fost… gelozia.

În ceea ce privește banii alocați de la stat pentru asistații bârlădeni, suma plătită în ianuarie pentru cei 564 de beneficiari s-a ridicat la aproximativ 70.000 de lei. Potrivit funcționarilor DAS Bârlad, din totalul de 302 dosare (persoane singure și familii), în cinci sunt luați în evidență câte șapte beneficiari, suma totală primită lunar de asistații din respectivele familii fiind de 600 de lei. Așa cum rezultă din situația oficială, doar una dintre cele șapte persoane care compun familia prestează muncă în folosul comunității, însă ajutor social primesc toate. În celelalte cazuri, vorbim despre câte unu-șase membri, pentru care, lunar, se alocă următoarele sume: 142 de lei o persoană, 255 de lei două persoane, 357 de lei trei persoane, 442 de lei patru persoane, 527 de lei cinci persoane, 563,50 lei șase persoane. Pentru a beneficia de ajutorul minim garantat lunar de 142 de lei, asistatul social apt trebuie să presteze 13 ore de muncă în decursul unei luni.


Leave a Reply

%d bloggers like this: