Așteptări înfrigurate: Normă de hrană la spitalul bârlădean


declarat Irina Moraru, președintele „Sanitas” Bârlad

Peste câteva zile, cei circa 950 de salariați ai Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad vor beneficia pentru prima dată de norma de hrană lunară prevăzută de OUG 91/2017. Fiecare ar urma să primească 285 de lei.

Luna trecută, a intrat în vigoare OUG 91/2017, pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Printre altele, normativul prevede că, începând cu 1 ianuarie 2018, ordonatorii de credite vor acorda obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată personalului din sistemul sanitar care, în 2017, a beneficiat de tichete de masă.

Este și cazul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, ai cărui angajați – în jur de 950 – ar urma să primească lunar respectiva indemnizație, care va înlocui tichetele de masă. Cum salariul minim brut stabilit de guvern la acest moment este de 1.900 de lei, un calcul simplu arată că indemnizația lunară de hrană se ridică la 316,60 lei (brut). Din această sumă se oprește impozitul pe venit de 10%, așa că medicii, asistentele, farmaciștii, biologii, laboranții, infirmierii, brancardierii, îngrijitorii, garderobierii, liftierii etc. ar lua în mână câte 285 de lei.

“În cazul nostru, conducerea spitalului nu a mai acordat tichete de masă din iunie 2017, motiv pentru care am acționat-o în instanță, procesul fiind pe rol. Indemnizația de hrană se va acorda în fiecare lună și pot spune că pe fluturașii de salariu pentru ianuarie, pe care îl vom primi pe 15 februarie, figurează și această sumă”, ne-a declarat Irina Moraru, președintele „Sanitas” Bârlad.

Este știută problema financiară serioasă cu care se confruntă de câțiva ani unitatea, așa că, la acest moment, conducerea nu știe dacă dispune de fondurile necesare pentru a acorda această indemnizație. Efortul financiar lunar ar urma să se ridice la peste 270.000 de lei, în timp ce suma plătită pentru acordarea celor 20 de tichete de masă era ceva mai mică, în jur de 240.000 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: