În atenția elevilor din anii terminali: Calendarul simulării examenelor naționale


Ministerul Educației a anunțat că, în martie, elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor susține simulările probelor scrise pentru bacalaureat, iar cei de clasa a VIII-a, pe cele de la evaluarea națională.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, elevii de clasa a VIII-a vor participa, pe 5 martie, la simularea probei scrise de limba română a evaluării naționale, vor continua a doua zi, cu proba la matematică, iar rezultatele vor fi comunicate pe 16 martie.

Anul trecut, simularea examenului de evaluare națională i-a pus la grea încercare pe elevii clasei a opta din Vaslui. Rezultatele au fost dezastruoase pentru un test-antrenament, procentul celor cu media cel puțin 5,00 fiind de numai 40,99%.

În ceea ce-i privește pe colegii lor mai mari, elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor susține simulările probelor scrise pentru bacalaureat în perioada 19-22 martie. Simularea la română va avea loc pe 19 martie, cea la matematică sau istorie – 21 martie, iar cea la alegere, în funcție de profil sau specializare, pe 22 martie. Elevii vor primi rezultatele pe 30 martie.

Anul trecut, sub 40% dintre elevii de clasa a XII-a care s-au prezentat la simulare au obținut note de trecere, iar la clasa a XI-a, procentul celor cu medii de minimum 5,00 a fost de 32,28%.

La aceste simulări prezența este obligatorie.

”Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susține la finalul celor două cicluri de învățământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise. Subiectele sunt elaborate de specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de către doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Fiecare unitate de învățământ va analiza rezultatele la simulări împreună cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: