Atenție la bolile de sezon! Ce facem când ne doare burta?


woman with stomach cramps

Infecțiile intestinale reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Au o mare răspândire pe glob. Boala este dată de o mare diversitate de germeni, cum ar fi bacterii, virusuri, protozoare, fungi. Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil, prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (ce reprezintă urgența principală în asemenea situații), vărsături și febră.
„Infecțiile tractului digestiv acționează asupra organismului în mod complex, în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat, cum ar fi vârsta, starea de nutriție, de reactivitate. Agenții infecțioși și toxinele lor acționează atât local, cât și general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii și nervoase, de exemplu șoc infecțios, stare de toxemie”, explică Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Respectați regulile de igienă!

Prevenirea bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă.
„Se recomandă spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul, înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă. Fructele și legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă, iar apa trebuie consumată numai din surse sigure, autorizate. De asemenea, trebuie verificat termenul de garanție la toate alimentele, care trebuie neapărat menținute la rece. Evitați consumul de conserve în sezonul cald, evitați consumul de băuturi neîmbuteliate sau de alimente care se alterează repede, cum ar fi frișca, cremele, maionezele. În niciun caz, nu mâncați înghețată dezghețată”, ne sfătuiesc cei de la DSP Vaslui.

Nu există vaccin

În situația apariției semnelor de boală, se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Nu luați antibiotice din proprie inițiativă, fără să vă fi fost prescrise de medic.
„Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă, cum ar fi spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apă doar din surse sigure, pentru a limita infecția. Nu există o imunizare specifică, adică un vaccin pentru prevenire și nici pentru limitarea infecției. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, mai arată DSP Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: