Atenție la promoțiile “otrăvite”! Black Friday sau jupuirea portofelelor


Black Friday este, fără doar și poate, una dintre cele mai așteptate perioade de către pasionații de cumpărături. Sunt acordate reduceri mari și numeroase cu o lună înainte de Crăciun, deci este perioada perfectă pentru a lua cadouri sau pentru a cumpăra lucruri de care ai (sau nu) nevoie. Anul acesta, vestita campanie de reduceri de prețuri are loc astăzi. Vasluienii trebuie să fie atenți la posibilele țepe.

Vasluienilor le place din ce în ce mai mult să cumpere de pe internet, dar nu toți știu să se ferească de comercianții escroci. Cel mai mare pericol este în noiembrie, „luna neagră“ pentru portofelele noastre, magazinele online grăbindu-se să lanseze reduceri înainte de data consacrată. În fine, astăzi este Black Friday!

Dintre firmele participante la campania de reduceri menționăm:

– Produse IT, electronice și electrocasnice – Altex.ro, Flanco.ro, Germanos.ro, Evomag.ro, Cel.ro, Badabum.ro, Quickmobile.ro, Eurogsm.ro, F64.ro, Techstar.ro, Monkeyboard.ro, Citgrup.ro, iHunt.ro;

– Operatori telecom – Orange, Vodafone, Telekom;

 – Haine, încălțăminte și accesorii – Fashiondays.ro, Elefant.ro, Zoot.ro, Answear.ro, Otter.ro, Jolidon.ro, Ecco.ro, Kalapod.net, Fashionup.ro, Bestvalue.eu, Depurtat.ro, Modlet.ro, Comodo.ro, Mycloset.ro, Boutiquemall.ro, Aldo.co;

– Ceasuri și bijuterii – Watchshop.ro, Elefant.ro, Cautceas.ro, Secundar.ro;

– Parfumuri, produse cosmetice și pentru îngrijire personală – Aoro.ro, Elefant.ro, Besvalue.eu, Avon.ro, Bottegaverde.ro, Cosmetiq.ro, Divisima.com, 1001cosmetice.ro, Ivatherm.com, Melkior.ro;

– Produse pentru casă – Fashiondays.ro, Somproduct.ro, Elefant.ro, Pentrupat.ro, Piatraonline.ro.

În anii trecuți, mii de vasluieni au dat iama pe net pentru a prinde prețurile promoționale. Unii au fost mulțumiți de ceea ce au cumpărat, alții au apucat să facă o comandă, dar nu au mai primit produsul pentru că stocurile s-au epuizat prea repede, ori au primit produse defecte sau neconforme.

Așa se face că Protecția Consumatorilor a primit numeroase reclamații și sesizări din partea celor care au luat țepe de Black Friday. Cele mai multe plângeri au făcut referire la faptul că oamenii nu au mai putut să achiziționeze produsele comandate online. De asemenea, numeroși vasluieni au considerat că reducerile nu s-au făcut corect, prețul fiind „umflat” înainte de a se aplica așa-zisa reducere.

„Un consumator ne-a sesizat că a primit un produs defect, iar un altul a spus că produsul, deși fusese comandat, nu mai era pe stoc. Ne așteptăm la numeroase petiții și în perioada următoare. Avem o recomandare pentru reprezentanții magazinelor: consumatorii așteaptă Black Friday tocmai pentru că există reduceri semnificative. Atenție la alinierea politicii de reduceri cu legislația!”, a declarat comisar șef adjunct Constantin Vasilache, coordonatorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor.

Ce să cumperi și ce să nu cumperi de Black Friday

Reducerile există, sunt vizibile, dar nu și corecte în toate cazurile. Sunt produse pe care nu ar fi bine să le ratezi, dar sunt și prețuri false pe care le poți găsi în orice perioadă a anului. Iată ce trebuie să cumperi și ce să eviți:

– Da pentru computere, console și laptopuri pentru gaming – Fie că e vorba de sisteme sau jocuri, sunt pachete destul de avantajoase pentru oricine vrea să adauge un nou joc la colecția proprie sau să aducă o îmbunătățire vechiului PC.

– Da pentru electronice (televizoare, telefoane, tablete) – E aproape imposibil să nu găsești cel puțin un telefon sau un televizor la reducere.  De prețuri foarte bune se bucură smartphone-urile marca Apple. Black Friday este unul dintre puținele momente în care poți să te alegi cu un iphone la un preț rezonabil.

– Da pentru electrocasnice de bucătărie – Este una dintre gamele de produse reprezentative pentru Black Friday. Sunt șanse minime să nu reușești să găsești un electrocasnic la reducere. Cele mai bune oferte vor fi la aragaze, frigidere și încorporabile.

– Nu pentru jucării și decorațiuni de Crăciun – Categoria jucăriilor este una dintre acelea care se bucură de cele mai puține oferte de Black Friday. De regulă, comercianții aleg să ofere discount jucăriilor abia în perioada reducerilor de Crăciun. Același lucru se aplică și în cazul decorațiunilor.

– Nu pentru mobilier și obiecte pentru casă – Oricât de mult ai spera să găsești mari reduceri la mobilă, lenjerii de pat, draperii sau alte obiecte de care crezi că mai ai nevoie în casă, comercianții nu insistă prea mult cu ofertele.

– Nu pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – Prețuri mai mici la obiectele vestimentare  găsești abia în apropierea Crăciunului, cu cel mult două săptămâni înainte, atunci când încep să apară reducerile de sezon.


Leave a Reply

%d bloggers like this: