Atenție să nu rămâneți fără subvenții!


Reprezentanții APIA și ISU Vaslui reamintesc fermierilor că este interzisă arderea resturilor vegetale rămase pe câmp după recoltare. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi și eliminarea de la plata subvențiilor agricole.

Întrucât în unele zone din județ fermierii au trecut deja la recoltarea păioaselor, mai exact a orzului, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui țin să le pună în vedere că, pe fondul temperaturilor ridicate, în această perioadă crește riscul de incendii, atât pe câmp, cât și în depozitele de cereale.
Pe cale de consecință, fermierilor le este interzis să dea foc resturilor vegetale rămase pe câmp după recoltare, nerespectarea acestei prevederi putând atrage după sine sancțiuni drastice. Astfel, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei, iar vinovații riscă să fie eliminați de la plata subvențiilor agricole.
De altfel, APIA reamintește că arderea miriștilor contravine Bunelor condiții agricole și de mediu (normele europene GAEC 5 și GAEC 8).
“Referitor la GAEC 5, nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiții fiind menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiță), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare”, a declarat Razvan Arteni, directorul APIA Vaslui.


Leave a Reply