Au fost trecuți și copacii… Încă o tentativă pentru Unitatea Militară


Fosta unitate militară este una dintre clădirile care dezonorează municipiul Vaslui prin felul în care arată. Municipalitatea a făcut numeroase demersuri pentru a o prelua de la Ministerul Apărării Naționale spre a o reabilita. Ultima dată, birocrații de la București i-au reproșat primăriei că nu a trecut niște copaci în inventar. Acum, se cere din nou preluarea imobilului, care ar urma să fie transformat în azil.

În cadrul unei conferințe de presă, vorbind despre clădirile părăginite aflate în patrimoniul unor instituții centrale, care strică imaginea orașului și pentru care municipalitatea nu poate face nimic, primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a declarat: “Să vă dau exemple. Au spus că ne dau unitatea militară. Da? Dacă vă spun că nu erau trecuți copacii în inventar și nu s-a putut! Dar va intra din nou în Consiliul Local”.
Demersurile Primăriei Vaslui datează de mai bine de un an, însă birocrația de la București le-a îngreunat considerabil. Acest lucru se arată sumar în expunerea de motive la proiectul de hotărâre pe care Consiliul Local (CL) îl va discuta astăzi și prin care se completează hotărârea de preluare a imobilului adoptată în octombrie 2016: “După votarea HCL Vaslui nr. 41/27.10.2016, privind aprobarea preluării imobilului 363 Vaslui – Cazarmă UM 01543, situat pe str. Mareșal Constantin Prezan, nr. 23, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Municipiului Vaslui și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Vaslui, și avizul de legalitate al Prefecturii Județului Vaslui, actele necesare au fost transmise Ministerului Apărării Naționale, care a avizat documentația, nota de fundamentare și proiectul unei HG, toate acestea fiind înaintate către Ministerul Dezvoltării Regionale. Ministerul, în vederea avizării, a solicitat punerea de acord a datelor de identificare din anexa HCL Vaslui nr. 41/27.10.2016 cu datele de identificare din anexa la proiectul de act normativ, precum și a datelor din cartea funciară a imobilului, fiind dispuse în acest sens inițierea demersurilor în vederea rectificării cărții funciare”.
La nouă luni după ce municipalitatea vasluiană a înaintat documentele la București, „prin adresa nr. 45554/11.07.2017, Ministerul Apărării Naționale solicită completarea HCL Vaslui nr. 41/27.10.2016 cu datele de identificare comunicate, anexă la proiectul de act normativ”. Adică, “adăugarea unor copaci”, după cum a explicat primarul Pavăl.
În aceste condiții, este de înțeles răbufnirea edilului împotriva instituțiilor centrale al căror patrimoniu aduce prejudicii de imagine orașului: “Fraților, ce faceți cu patrimoniul ăsta?!”.


Leave a Reply