Au muncit zeci de ani și au plătit corect la stat: 3.000 de noi pensionari!


“În perioada 1 ianuarie – 31 iulie, la CJP Vaslui s-au înregistrat 2.821 de cereri de înscrieri noi la pensie”, declară Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

Mii de persoane care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a ieși la pensie (pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau anticipată parțial, pensie de invaliditate) s-au adresat de la începutul acestui an Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui. Concret, în primele șapte luni, s-au înregistrat aproape 3.000 de cereri.
“În perioada 1 ianuarie – 31 iulie, la CJP Vaslui s-au înregistrat 2.821 de cereri de înscrieri noi la pensie. S-au soluționat 2.775 de cereri, incluzându-le și pe cele depuse în decembrie 2016, termenul legal fiind de 45 de zile, în cazul în care dosarul este complet.  De asemenea, au fost înregistrate 2.065 de cereri de recalculare a pensiilor, dintre care au fost soluționate 2.009”, a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.
Pentru a ieși la pensie, solicitantul trebuie să depună la sediul CJP Vaslui o cerere însoțită de o serie de documente prevăzute în normele metodologice ale Legii 263/2010: carnetul de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată; actele de stare civilă ale solicitantului (BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie, în original și copie); livretul militar; diploma de absolvire a învățământului (original și copie); adeverințe privind sporurile și condițiile de muncă deosebite/speciale etc.
Potrivit statisticilor, în momentul de față, un vasluian din șapte are peste 65 de ani. Dacă în următorii 15 ani natalitatea nu va crește simțitor, vom ajunge ca din patru vasluieni unul să fie pensionar! Îmbătrânirea populației înseamnă, din punct de vedere economic, mai mulți pensionari trebuie susținuți de mai puține persoane care lucrează. În plus, vasluienii activi sunt în continuare tentați să plece să lucreze în străinătate, agravând dezechilibrele din sistemele de pensii și sănătate și de pe piața muncii.
Probleme și mai grave pentru sistemul de pensii vor fi în jurul anului 2035. Atunci se vor retrage din câmpul muncii „decrețeii” – o generație de aproape două milioane de oameni născuți după interzicerea întreruperilor de sarcină, în 1966.


Leave a Reply

%d bloggers like this: