I-au uimit pe bulgari și americani! Trompetiștii de aur ai Vasluiului


Vasluienii Rareș Buhai, Bianca Fodor și Daniel Macarov i-au fascinat pe spectatorii și specialiștii prezenți la festivalul International Competition for Trumpet Player. Cei trei elevi ai profesorului Romeo Tălmaciu au făcut spectacol, determinându-l pe președintele juriului, americanul Ronald Romm, să-i felicite personal.

Rareș Buhai

Rareș Buhai, Bianca Fodor și Daniel Macarov, elevi ai Școlii ”Vasile Alecsandri” și ai Palatului copiilor Vaslui, fac parte din formația “Rotaria”, un nume de referință în lumea muzical-instrumentală. Cei trei prieteni au reușit să-i impresioneze pe spectatorii prezenți la cea de-a noua ediție a festivalului International Competition for Trumpet Player, de la Stara Zagora (Bulgaria). Nici juriul nu a fost insensibil la talentul interpretativ al celor trei elevi vasluieni, numele lor fiind rostite cu admirație și respect de prezentatorii Galei Laureaților, care i-au invitat să urce pe podium.

Bianca Fodor

De altfel, președintele juriului, americanul Ronald Romm, i-a felicitat personal pe elevii profesorului Romeo Tălmaciu.

”Președintele juriului este o mare personalitate în domeniu, fiind membru al faimosului cvintet «Canadian Brass» și profesor al Universității din Illinois. În componența juriului s-au mai regăsit nume cunoscute în lumea instrumentală: Andrey Ikov, de la Teatrul «Balșoi» din Moscova, Igor Cecocho, membru al Filarmonicii din Wroclaw și profesor de trompetă la Academiile de Muzică din Lodz și Wroclaw, Vaso Ristov, de la Universitatea Skopje”, ne-a spus Romeo Tălmaciu.

Daniel Macarov

Trebuie spus că lui Rareș Buhai nimeni nu-i acorda vreo șansă, el fiind cel mai tânăr concurent, însă a obținut premiul I la grupa Iui de vârstă – până în 10 ani. Bianca Fodor a luat premiul II la grupa 11-13 ani, iar Daniel Macarov a obținut premiul III la grupa cea mai grea, 14-17 ani.

“Imaginați-vă cum v-ați simți în locul acestor copii, știind că, alături de unii dintre cei mai buni trompetiști, elevi de liceu și studenți, au reprezentat nu numai Vasluiul, ci și România. Imaginați-vă cât de greu am fi ajuns acolo, dacă primarul nostru, domnul Vasile Pavăl, împreună cu Consiliul Local, nu ne-ar fi ajutat ca de fiecare dată, dacă Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și cele două instituții unde își desfășoară activitățile muzicale acești copii nu s-ar implica în educaționalul acestora, de la profesorii de cultură generală, până la cei de muzică, drept pentru care le mulțumesc din suflet”, a declarat profesorul Tălmaciu.

Ronald Romm și Romeo Tălmaciu

Alături de micii trompetiști și profesorul lor au fost corepetitoarea la pian, Ana Șnaider, și mama Biancăi Fodor, profesoara de flaut Renata Fodor.

International Competition for Trumpet Player de la Stara Zagora este cel mai puternic concurs european de gen și se organizează o dată la doi ani. La ediția din acest an au participat 54 de trompetiști din 14 țări, care au trebuit să treacă de o selecție preliminară.


Leave a Reply