Autoritățile încep să se zgribulească: A venit iarna!


Ziua de ieri a adus prima ninsoare “ca lumea” în județul Vaslui. Circulația a fost îngreunată pe mai multe drumuri județene și comunale din cauza zăpezii, care pe unele porțiuni depășea zece centimetri. Meteorologii spun că de astăzi precipitațiile se răresc. 

Potrivit autorităților vasluiene, în pofida căderilor serioase de zăpadă de ieri, nu au fost drumuri naționale sau județene cu circulația întreruptă, însă traficul s-a desfășurat îngreunat în majoritatea zonelor, unele porțiuni fiind acoperite cu un strat de zăpadă de circa 10 centimetri. De altfel, șoferilor li s-a recomandat să se informeze în prealabil despre condițiile de drum și cele meteorologice și să aibă în dotare lopată, perie sau mătură, racletă, sac cu sare sau nisip, precum și lanțuri pentru anvelope. De altfel, polițiștii sunt pregătiți să taie amenzi pe bandă rulantă conducătorilor auto prinși pe drum cu mașinile neechipate necorespunzător.

“Pe drumurile naționale din regiunea Moldovei se circulă în condiții de iarnă (carosabil umed, cu porțiuni de zăpadă frământată), echipele DRDP Iași acționând în permanență pentru deszăpezire, dar și preventiv, cu soluții antiderapante, pentru a împiedica formarea poleiului. În bazele DRDP Iași sunt pregătite de intervenție 87 de autoutilaje de deszăpezire proprii și 342 de autoutilaje închiriate, având asigurate totodată stocurile de material antiderapant (sare și clorură de calciu). Potrivit avertizărilor meteo, starea vremii se va menține nefavorabilă pe tot parcursul zilei de astăzi, în întreaga regiune fiind anunțate căderi abundente de precipitații sub formă de zăpadă, cu intensificări ale vântului și scăderea vizibilității în trafic. În acest sens, reluăm recomandările noastre la adresa șoferilor de a circula cu atenție maximă pe drumurile naționale, cu respectarea semnelor de circulație și să nu plece la drum fără a se informa în prealabil cu privire la condițiile meteorologice”, a sunat comunicatul transmis de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DPRP) Iași.

Șefii Consiliului Județean (CJ) Vaslui și primarii declară că iarna nu i-a luat și nici nu-i va lua prin suprindere, fiind pregătiți pentru situațiile de urgență.

Ciprian Trifan

“Deocamdată, stăm bine. Nu avem niciun drum județean blocat. Se circulă peste tot, dar în condiții de iarnă. Nu poți merge pe vremea asta ca vara, se merge mai greu. Dacă mașina e pregătită, nu sunt probleme. Utilajele de deszăpezire acționează în mai multe zone din județ, în special pe sectoarele de drum situate în pantă”, ne-a declarat Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ Vaslui.

Fără probleme în orașe

Și șefii serviciilor din subordinea Primăriei Vaslui declară că sunt pregătiți pentru a face față iernii. Nu vor fi probleme cu căldura, nici cu apa, cu transportul în comun sau dezăpezirea arterelor de circulație.

„Toate societățile au făcut pregătiri pentru sezonul rece. Aquavas este gata să facă față oricăror temperaturi și spun că nu vor fi probleme în a asigura apa. Termprod furnizează căldură, iar Goscom a trecut la curățat zăpada prin oraș”, a declarat viceprimarul Daniel Neacșu.

Asociațiile de locatari solicită sprijinul cetățenilor pentru deszăpezirea aleilor dintre blocuri și a locurilor de parcare.

Ca în fiecare iarnă, autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean au ajuns mai greu la solicitări, dar nu a fost nevoie de intervenția celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ori a primăriilor de pe traseu.

“Atragem atenția că, potrivit legislației rutiere în vigoare, pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri), amenzile pentru încălcarea acestor norme fiind cuprinse între 1.305-2.009 lei. DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic cu informații despre starea drumurilor naționale din zona Moldovei, prin serviciul Dispecerat – telefon 0232/213168. Totodată, informații actualizate despre starea drumurilor pot fi obținute de la Dispeceratul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, la numerele de telefon 021/264.33.33, 021/9360, precum și de pe site-ul www.cnadnr.ro. Informații suplimentare, actualizate permanent, puteți accesa și la adresa facebook.com/cnadnr“, se menționează în comunicatul DRDP Iași.


Leave a Reply