Avem mulți șomeri și o industrie care a intrat la apă, dar tot nu se găsește forță de muncă! Paradoxul vasluian


Județul nostru va primi 882 de milioane de lei pentru 256 de proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. În “raiul” șomajului, aceste investiții vor readuce în atenție o problemă tot mai acută: lipsa forței de muncă. Din cauza salarizării proaste, muncitorii bine calificați, tot mai puțini la număr, preferă să plece în străinătate sau în alte zone ale țării.

”În Arad lucrează oameni din Ungaria, care fac naveta în fiecare zi. Am adus oameni și din alte județe din România, adică 1.500 de muncitori din Vaslui, Teleorman și Gorj, ceea ce arată că am înțeles ce înseamnă dezvoltarea”, spunea recent primarul municipiului Arad, un oraș cu un șomaj de 1% dintr-un județ în care proporția celor în căutarea unei slujbe este de 2%.

Așadar, printre muncitorii aduși în mod organizat la Arad, mulți sunt din județul nostru, unul cu un șomaj de peste 10%. În acest timp, una dintre grijile cele mai mari ale primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, se referă la criza de lucrători calificați, care creează o problemă în plus pentru firmele de construcții la îndeplinirea îndatoririlor contractuale.

Zilele trecute, edilul a vorbit despre incapacitatea constructorilor locali: “Zilnic mă cert cu ei. Această chestiune, din nefericire, nu e numai la Vaslui. În ultima perioadă, m-am întâlnit cu alți primari în Comitetul Director al Asociației Municipiilor. Toți se plâng. Se duce lipsă de constructori serioși, responsabili, dotați cu echipamente. Ne plângem de forță de muncă, nu numai în construcții, ci și în celelalte domenii, dar în Vaslui toți au salariul în jurul minimului pe economie”.

Tot Pavăl s-a plâns de lipsa de viziune a patronilor de firme de construcții, care preferă să folosească forță de muncă ieftină, pe care o “rotesc”, decât să-și fidelizeze angajații: “Nu vezi unul care să le ducă o sticlă de apă. Nu-i interesează ce pun oamenii pe masă!”.

În acest context, județului Vaslui i-au fost aprobate spre finanțare de către Ministerul Dezvoltării Regionale, în cadrul PNDL 2, un număr de 256 de proiecte, în valoare de 882 de milioane de lei. Lipsa mâinii de lucru ar putea pune însă în pericol derularea viitoarelor lucrări.

Și gata cu vorbăria! Cert e că nu prea mai este forță de muncă. De orice fel! Ce să mai vorbim de oameni calificați? S-au dus demult în străinătate, la București, Timișoara sau Constanța, unde salariile sunt mai de Doamne-ajută.

Ce ar trebui să ofere angajatorii?

O firmă atractivă pentru candidații capabili oferă pachete de beneficii care să se plieze pe cerințele și nevoile angajaților moderni. În ultimii ani, pachetele de beneficii extra-salariale au devenit omniprezente în ofertele de angajare din județele cu putere economică – Cluj, Timiș, Argeș, Constanța, Ilfov, plus capitala. Este aproape o regulă nescrisă că patronul oferă, pe lângă salariu, și alte beneficii. De fapt, multe dintre aceste beneficii sunt avantajoase din punct de vedere fiscal pentru firme.

Sume în plus la salariu

În locul unei măriri salariale, angajatorul poate oferi tichete de masă, o variantă avantajoasă de ambele părți. O altă variantă foarte atractivă și tot mai folosită, mai ales pentru perioada de vară, o reprezintă voucherele de vacanță. Cu ajutorul lor, se face o economie de 32% la bugetul firmei, comparativ cu acordarea aceleiași sume în bani.

Este un beneficiu deductibil în totalitate, iar angajatul se poate bucura de vouchere în același mod în care se bucură de un bonus în bani. Voucherele pot fi folosite în România, în hoteluri, pensiuni, sate de vacanță, unități de tratament balnear etc. Ele se aseamănă cu tichetele de masă, diferența fiind dată de faptul că sunt folosite la achiziționarea unor servicii turistice. Este limpede că este una dintre cele mai avantajoase forme de răsplătire a angajaților, oferind o vacanță la preț redus și la costuri mici pentru firmă.

Asigurări de sănătate la clinicile private
Foarte apreciate și căutate sunt și pachetele de beneficii care cuprind asigurări de sănătate la clinici private. De altfel, dacă ne gândim la faptul că vasluienii au tot mai puțină încredere în sistemul public de sănătate, este limpede de ce aceste asigurări la clinici private sunt tot mai căutate. Un sondaj arată că medicii și spitalele private din România se află în topul încrederii pacienților, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc, cu doar 35%.

Dacă luăm în calcul faptul că o consultație la un medic specialist de la o clinică privată costă în medie 100 de lei, este ușor să realizăm de ce asigurările private oferite de angajator sunt atât de importante pentru salariat.

Abonamente la săli de sport și programe de Wellness

Firmele “adevărate” știu cât este de greu să menții salariații motivați și să îi păstrezi pentru o durată îndelungată. Pe cale de consecință, oferă și beneficii care țin de timpul liber și dezvoltarea lor personală. Abonamentele la săli de sport, dar și implementarea unor programe Wellness de nutriție, sport și relaxare au devenit în ultimii ani foarte populare.

Pe lângă aceste trei tipuri de beneficii, firmele de la noi din țară mai oferă și mașină de serviciu pentru angajații din vânzări și top management, dar și telefoane de serviciu sau tablete și laptopuri. Toate acestea sunt aspecte de luat în calcul pentru a avea un personal motivat și eficient.


Leave a Reply

%d bloggers like this: