Avem patru „Școli Europene”


În această lună, patru unități de învățământ din județul Vaslui vor primi, într-un cadru festiv, certificatul de „Școală Europeană” – ediția 2017. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni (care a acumulat 178 de puncte), Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui (176 de puncte), Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad (173 de puncte) și Palatul Copiilor Vaslui (157 de puncte).
Competiția a fost lansată de Ministerul Educației în anul 2004, ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor de integrare în UE, și a fost deschisă tuturor unităților implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale.
În acest an, și-au depus candidatura 117 școli și licee, însă au fost declarate admise doar 63. Certificatul este valabil timp de trei ani, după care câștigătoarele trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus^ 2014-2020) l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Ediția din 2017 are o încărcătură simbolică aparte pentru că marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de când unitățile de învățământ din România participă la acestea, 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană și 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC).


Leave a Reply