Aveți grijă la înțepăturile insectelor!


Indiferent unde vă aflați, acasă sau afară, există riscul să fiți înțepați de insecte. De obicei, acestea nu generează probleme deosebite, dar sunt și persoane care pot suferi reacții alergice sau infecții. Trebuie luat în calcul și faptul că prin aceste înțepături pot fi transmise boli grave, după cum anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Țânțarii

Cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți este să evitați să fiți înțepați de țânțari pentru că ei pot transmite un virus periculos, numit West Nile. Simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele de gripă, numai că bolnavul poate ajunge până la paralizie și comă.
“Se recomandă ca seara să vă îmbrăcați în haine cu mânecă lungă, să puneți plase împotriva insectelor la ferestre și să evitați să stați în preajma bălților, mai ales atunci când nu bate deloc vântul. Vă puteți proteja împotriva țânțarilor folosind creme, spray-uri, plante mărunțite cu care se freacă locul înțepat (levănțică, mentă, pătlagină, salvie, pelin, busuioc, pătrunjel, ceapă) sau fructe (lămâie)”, informează DSP Vaslui.

Albinele și viespile

Înțepăturile acestora arată ca niște pete de culoare roșie, cu un punct negru în mijloc. Punctul negru este acul insectei și sacul cu venin. Ele trebuie îndepărtate cât mai repede, dar cu grijă, în așa fel încât veninul să nu se răspândească în sânge. Apoi se spală locul cu apă și săpun sau se folosește o soluție obișnuită din apă cu bicarbonat de sodiu (sau doar apă cu sare). Se pot aplica comprese cu apă rece sau gheață pe zona afectată.
“Dacă durerea este foarte intensă, se recomandă administrarea de paracetamol. În câteva ore, umflătura se va retrage și durerile vor scădea. Dacă ați fost înțepați în mai multe locuri sau în gură, trebuie să mergeți la medic”, explică reprezentanții DSP Vaslui.
Aveți grijă să nu vă lăsați copiii în preajma stupilor, să nu stea desculți în grădină, să nu lase mâncăruri și băuturi dulci aproape de locul în care se joacă. De asemenea, e important să nu fie îmbrăcați cu haine de culoare închisă sau făcute din materiale cu imprimeuri florale.

Păianjenii

“Înțepăturile provocate de păianjeni sunt înconjurate de o zonă vineție și au la exterior un cerc roșcat. Ele pot fi însoțite de erupții, frisoane, febră, dureri de cap și abdominale, greață și vărsături, iar urina capătă o culoare roșiatică. Zona înțepată se spală cu apă și săpun, după care se pun comprese reci”, mai spun specialiștii DSP.
Pentru a preveni această situație, trebuie să nu lăsați păianjenii să ajungă în spațiul în care locuiți. Puteți să distrugeți plasele acestora îndată ce le vedeți sau să folosiți un insecticid. Apelați la insecticid numai atunci când nu aveți copii mici sau când puteți pleca de acasă pentru o vreme. De asemenea, învățați-vă copiii să scuture așternuturile sau hainele înainte de a le folosi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: