Bac-ul de toamnă, promovat de 32,17% dintre candidați: Vasluiul, locul al doilea pe țară!


Dacă, anul trecut, rata de promovare a sesiunii din august-septembrie a fost de 28,76%, acum a crescut la 32,17%, situând județul Vaslui pe un meritoriu loc doi la nivel național.

Rezultatele mult așteptate la bacalaureatul de toamnă au fost publicate vineri, 1 septembrie, când candidații nu s-au mai înghesuit la geamurile liceelor, ci au așteptat la terase ca mediile să fie puse pe site-ul ministerului și să se vadă reușiți. Abia mai târziu au dat o tură și pe la liceu, să se salute cu foștii profesori sau să depună contestații. Până una-alta, peste două treimi dintre candidați nu au avut ce să sărbătorească pentru că notele lor au fost atât de mici, încât au fost din nou declarați respinși și acum deja se gândesc la sesiunea de la anul.
Trecând la partea mai plăcută, cea cu promovații, trebuie spus că absolvenții de liceu din județ au trecut bac-ul din sesiunea august-septembrie în proporție de fix 32,17%, adică 175 de candidați din totalul de 544, cifră care ne situează pe poziția a doua la nivel național! Vasluiul este după Covasna (35,59%) și imediat înainte de Iași (31,75%), Alba (30,24%), Sibiu (30,20%) și Botoșani (30,15%). Rata cea mai mică de promovare s-a înregistrat la Giurgiu (14,99%), precedat de Ilfov (16,42%) și Mehedinți (19,95%). Nu a fost nicio medie de 10.
Potrivit situației întocmite de minister, cei mai mulți reușiți au avut media finală cuprinsă între 6-6,49 (112), urmați de cei cu medii între 6,50-6,99 (34) și cei cu medii între 7-7,49 (20). Un singur candidat a avut media generală peste 8,50 – un absolvent al Colegiului Național „Cuza Vodă” Huși.

Licee fericite

Conform Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), cel mai bine s-au descurcat Liceul Tehnologic Vladia, cu o rată de reușită de 100% (un candidat – un promovat!), Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși – 85,71%, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui – 75% (trei promovați din patru), Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși – 66,67% și Liceul Tehnologic Puiești – 50% (un reușit din doi).
Urmează Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui – 43,75%, Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni – 41,18%, Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui – 40% și Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni – 40%.

Licee supărate

Cea mai slabă promovabilitate la această sesiune a fost înregistrată la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Vetrișoaia și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Bârlad – 0%!
Urmează Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Bârlad – 13,33%, Liceul Tehnologic „Ion Corivan” Huși – 16,67%, Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui – 20,59%, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad – 22,22%, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad – 25% (un reușit din patru) și Liceul „Ștefan cel Mare” Codăești – 25%.
Potrivit calendarului oficial, în cursul zilei de vineri, 1 septembrie (între orele 16-20), au fost depuse contestațiile, iar pe 6 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.
Anul trecut, la sesiunea de toamnă a bac-ului, județul Vaslui a înregistrat o rată de promovare de 28,76% (30,3% după contestații).

Impresii la cald

“Cum a fost examenul? Pentru mine, a fost ușor. Ca să nu fiu chiar așa modest, am luat în jur de 7,50. În vară, am luat bac-ul prea în râs. Obținusem la simulări note de 6, 7, 8 și am zis că nu am probleme. Numai că, în vară, am picat la toate materiile! Am stat apoi să învăț, în timp ce alții erau la mare. Dar nu îmi pare rău!”, ne-a spus un candidat.
„Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și cel puțin media generală. Promovabilitatea s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați. La nivelul județului nostru, a fost de 32,17%, cu 3,5 puncte procentuale mai mare comparativ cu anul trecut. Nu știu în ce măsură reflectă pregătirea elevilor, însă instituțiile de învățământ trebuie să știe ce au de făcut, iar candidații trebuie să se pregătească mai bine în anii ce urmează. Rezultatele finale se vor afla pe 6 septembrie, după ce se vor afișa și notele după la contestații”, a declarat Gabriela Plăcintă, șefa ISJ Vaslui.


Leave a Reply