Barajul Solești, singura sursă de apă a vasluienilor: “Situația apei potabile este sub control”


Gradul de umplere al principalelor acumulări din județ variază între 94% Soleștiul, 88% Căzăneștiul și 73% Râpa Albastră și Cuibul Vulturilor.

Noaptea cald, ziua și mai cald. Pentru vasluieni, ultima săptămână a fost de coșmar. În weekend, fiecare a încercat să se refugieze în locurile cele mai răcoroase. Mulți s-au urcat în mașini și au evadat către rudele de la țară, acolo unde, de bine, de rău, au crezut că vor fi apărați de zăpușeală. Oficial, temperaturile nu au crescut peste 35-36 de grade Celsius, dar soarele a făcut exces de zel și a încins betoanele și solul, făcând ca temperaturile reale să sară mult peste 40 de grade. Pentru populație, avertismentele și sfaturile au curs pe toate canalele media, iar oameni și animale s-au adăpostit pe unde au putut.
Pentru că seceta va continua, alimentarea cu apă potabilă a localităților ar putea deveni o problemă. În prezent, municipiul Vaslui este alimentat doar din acumularea Solești, la barajul de la Pușcași, care este sursa secundară, având loc o golire controlată pentru efectuarea unei revizii. În cazuri extreme, orașul mai poate fi alimentat cu apă de pe râul Bârlad, unde există mai multe prize de captare.
“La ora actuală, nu sunt probleme privind alimentarea cu apă a celor trei municipii și a orașelor Negrești și Murgeni. Dacă vremea secetoasă va continua, vom solicita operatorului de apă județean să ia măsuri în vederea raționalizării consumului și evitării riscului de a rămâne cetățenii fără apă. În acest sens, vom solicita și sprijinul Consiliului Județean. Inspectoratul pentru Situații de Urgență este oricum pregătit să facă față tuturor solicitărilor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla din punct de vedere meteorologic. În acest moment, situația apei potabile este sub control”, ne-a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.
În prezent, acumularea de la Solești are 11,5 milioane de metri cubi de apă (peste 94% grad de umplere), cea de la Căzănești (Negrești) – 3,3 milioane de metri cubi (88%), iar cele de la Râpa Albastră și Cuibul Vulturilor (Bârlad) – 9 milioane de metri cubi (73%).


Leave a Reply

%d bloggers like this: