Bârlădeni, iar se scumpește apa potabilă!


Din septembrie, apa de la robinetele bârlădenilor va fi ceva mai scumpă. Ajustarea era preconizată încă din 2014 și reprezintă una dintre condițiile impuse de UE pentru finanțarea proiectului „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești, județul Vaslui”.

La ședința Consiliului Local Bârlad din 31 iulie, aleșii au aprobat un proiect de hotărâre prin care, din septembrie, tariful perceput la metrul cub de apă potabilă pentru consumatorii de la bloc va crește de la 3,90 lei (fără TVA) la 4,10 lei (fără TVA), iar cel pentru canalizare și epurare va fi majorat de la 1,95 lei (fără TVA) la 2,26 lei (fără TVA). În cazul celor care stau la case, apa va avea un tarif de 4,44 lei/mc (fără TVA), iar canalizarea-epurarea va fi taxată cu 2,69 lei/mc. Majorarea era preconizată încă de acum câțiva ani, aceste prețuri fiind stabilite în urma negocierii dintre furnizorul de apă, SC Aquavas SA, și reprezentanții Uniunii Europene.
Proiectul aprobat de consilieri viza „acordarea unui mandat special reprezentantului municipiului Bârlad în Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltarea Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și de Canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești, județul Vaslui”, însă prevede și respectiva majorare. În cazul în care localitățile enumerate nu aplică aceste tarife, contractul de finanțare poate fi reziliat.
„În 2012, când s-a făcut documentația pentru proiectul privind reabilitarea rețelei de apă din județ, dosarul cuprindea și așa-numita strategie de tarifare, care a fost avizată inclusiv de Consiliul Local Bârlad. Adică trebuia aplicat un preț unic în municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești. Din momentul aprobării, avem 15 zile la dispoziție să-l aplicăm. Ca să se parcurgă toate etapele, producția de apă din luna august va fi taxată cu noile prețuri”, a explicat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad.
Bârladul resimte cea mai mică scumpire față de celelalte orașe întrucât, de-a lungul anilor, consilierii au mai aprobat câteva mici scumpiri în vederea atingerii tarifului unic impus de Uniunea Europeană.
„Acest preț este stabilit ca urmare a contractului încheiat cu Uniunea Europeană, nu ca urmare a costurilor intervenite de-a lungul timpului. Și vă dau un singur exemplu. La Stația de Tratare, de la 15.000 de KW, cât consumam pe lună, am ajuns deja la 45.000 de KW, iar la Stația de Epurare, de la 30.000 de KW pe lună, am ajuns la 65.000 de KW pe lună și probabil vom atinge 100.000 de KW. Astea sunt consecințele implementării noilor tehnologii introduse de proiectele realizate prin Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea calității apei potabile și a celei deversate”, a completat directorul Aquavas Bârlad.


Leave a Reply