Bârlădenii, așteptați la subvențiile pentru încălzire


Familiile defavorizate din Bârlad care vor să beneficieze de ajutoare de căldură pentru această iarnă își vor putea depune dosarele începând de luni. Pentru sezonul rece 2017-2018, condițiile care exclud acordarea sprijinului de la stat au rămas aceleași.

De luni, 16 octombrie, bârlădenii care doresc să beneficieze de ajutoarele pentru încălzirea din timpul iernii își vor putea depune dosarele la ghișeele Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei. Ca și în anii trecuți, sprijinul de la stat se va acorda în intervalul 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, iar pragul maxim de venit până la care vor fi acceptate dosarele a rămas de 615 lei pe membru de familie.

Cel mai mult vor primi persoanele/familiile care au venituri sub 155 de lei pe membru. Cei care folosesc sobele sau centralele pe gaz vor avea o subvenție de 262 de lei pe lună, cei care utilizează energie electrică – 240 de lei pe lună, iar cei care se încălzesc cu lemne – 54 de lei pe lună. Pe măsură ce veniturile cresc, nivelul ajutoarelor scade, cele mai mici ajutoare fiind de 20 de lei (gaze naturale), 48 de lei (energie electrică) și 16 lei (lemne).

Cât despre ajutoarele pentru încălzirea cu energie în sistem centralizat la blocurile ANL, cea mai mare compensare lunară o vor primi beneficiarii de ajutor social conform Legii 416/2001, adică 100% (persoane singure), respectiv 90% (familii).

Ajutoarele de încălzire nu-s pentru toți!

Reamintim că lista bunurilor ce duc la excluderea ajutoarelor a rămas la fel ca în anii anteriori. Cei care dețin alte imobile în afara locuinței sau chiar terenuri ce împrejmuiesc locuințele și care depășesc 1.000 de metri pătrați (în urban) sau 2.000 de metri pătrați (în rural), autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, autoutilitare, autocamioane, remorci, rulote, microbuze, autobuze, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă sau iahturi nu beneficiază de sprijin.

Același lucru este valabil și pentru proprietarii de utilaje agricole (tractor etc.), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale etc.), utilaje de prelucrat lemnul (gater, drujbă etc.) sau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Nici cei care au terenuri, animale sau păsări a căror valoare netă de producție anuală trece de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv 2.500 de euro pentru familii nu primesc subvențiile pentru încălzire.

Iarna trecută, 1.863 de persoane singure sau familii s-au încadrat în condițiile impuse și au beneficiat de subvenții la încălzire.


Leave a Reply