Bârladul cultural: Expoziții de excepție


La finele săptămânii, iubitorii de artă plastică sunt invitați la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad pentru a lua parte la vernisarea a două expoziții. Prima îi este dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, reunește lucrări ale unor artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova și Ungaria, iar a doua prezintă lucrările câștigătorilor primei ediții a Bienalei „N.N. Tonitza”.

La început de toamnă, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad invită publicul la un dublu eveniment, programat pentru duminică, 24 septembrie, de la ora 11, la sediul central.
Primul este expoziția „EX LIBRIS Constantin Brâncuși – 140 de ani de la naștere”, parte integrantă a unui program mai amplu care se va derula pe parcursul unui deceniu, din 2016 până în 2026, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Uniunii Artiștilor Plastici din România, Universității de Arte din București, Universității de Vest din Timișoara și Universității „Ovidius” din Constanța.
„2016 a fost declarat «Anul Constantin Brâncuși», prin acest program dorindu-se omagierea celui care s-a născut în 1876, la 19 februarie, în satul gorjean Hobița, și a ajuns unul din cei mai mari sculptori ai omenirii. Proiectul reunește aproximativ 200 de artiști plastici – graficieni, pictori, sculptori, ceramiști etc. – din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, dar și scriitori și actori celebri. Echipa organizatorică este formată din prof.univ.dr. Florin Stoiciu, inițiatorul proiectului, lect.univ.dr. Lelia Rus, lect.univ.dr. Sânziana Romanescu, asist.univ.dr. Răzvan Constantin Caratănase și Gina Costescu”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului și organizatorul expoziției.
Până la venirea la Bârlad, expoziția a fost itinerată în instituții de cultură din București, Ploiești, Constanța, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Sinaia, Târgoviște, Târgu Jiu, dar și în muzee din Serbia, Bulgaria, Polonia, Grecia, Turcia și Franța.
Al doilea eveniment este o expoziție în care protagoniști vor fi câștigătorii primei ediții a Bienalei „N.N. Tonitza” – „Dialogul Artelor”, care a avut loc la Bârlad în 2016.
„Așa cum ne-am propus de la bun început, în anul imediat următor derulării bienalei, câștigătorii concursului vor beneficia de întregul nostru sprijin în organizarea unor expoziții personale. Vom avea posibilitatea să prezentăm publicului mai multe lucrări ale câștigătorilor, respectiv graficiana Radu Evelina, pictorul Doru Luchian și graficiana Adriana Ropotan, la secțiunea Tinere talente”, a completat Mamalaucă.
Vernisarea va fi realizată de asist.univ.dr. Răzvan Caratănase, în timp ce gazda evenimentului va fi prof. Mircea Mamalaucă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: