Bătrânețea e grea, trebuie sprijinită de stat: Compensații pentru medicamente


Mulți vârstnici din județ au muncit o viață întreagă, ca acum să ajungă să se împrumute pentru a cumpăra medicamente și lemne. În sprijinul lor, a fost majorat pragul de venit până la care pot beneficia de compensații de până la 90% din costul rețetelor.

Medicamentele, din ce în ce mai scumpe, scot bani grei din buzunarele vasluienilor suferinzi, că doar industria farmaceutică este o afacere menită să facă profit. Din nefericire, aceste produse sunt uneori vitale, așa că nu ne putem lipsi de ele. Cea mai afectată categorie este reprezentată de vârstnici. Mulți dintre ei au pensia mică și, câteodată, nu este de ajuns pentru a acoperi cheltuielile uzuale și tratamentul medicamentos.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui anunță că o serie de modificări ale Programului social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari au devenit operaționale, astfel că, în prezent, pragul de venit lunar până la care se poate beneficia de acest sprijin a fost majorat de la 700 de lei la 900 de lei.

”Beneficiarii programului sunt pensionarii cu venituri de până la 900 de lei pe lună inclusiv, care nu primesc și indemnizație socială, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri decât pensia, dar și cei cu venituri cumulate din pensie și indemnizație socială de până la 900 de lei pe lună. De anul acesta, beneficiarii nu vor mai depune la medicul de familie declarația pe propria răspundere referitoare la veniturile obținute, vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate”, a explicat Mihaela Chitariu, directoarea CJAS Vaslui.

Pensionari iau credite pentru a-și cumpăra lemne 

În pragul noului sezon rece, mulți dintre vârstnicii vasluieni caută să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Grosul creditelor se iau pentru achiziționarea de lemne, iar valoarea medie a unui împrumut este de 700-800 de lei. Săptămânal, sunt înregistrate peste 60 de cereri de împrumuturi, majoritatea solicitanților fiind din mediul rural.

“Cei cu pensii mici împrumută și câte 300 de lei. Lemnele, aprovizionarea de toamnă și problemele de sănătate sunt principalele motive pentru care se împrumută bătrânii. Avem și cazuri când dăm credite de 10.000 de lei, în special pentru renovări de case, construcții de acoperișuri și altele”, ne-a spus Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui.

În prezent, CARP Vaslui are 5.500 de membri, iar creditele acordate lunar se ridică la circa 800.000 de lei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: