“Boala verii” poate fi fatală copiilor și vârstnicilor


Traumatismele sau rănile profunde, dar și cele mici, banale, pot produce o boală infecțioasă gravă, tetanosul, care poate avea un deznodământ fatal. Caracterizată ca fiind „boala verii“, aceasta face victime mai ales în rândul vârstnicilor care lucrează în gospodărie, dar și al copiilor, la locul de joacă, spun medicii. Singura cale de reducere a riscului îmbolnăvirii este vaccinarea.

Tetanosul este o boală a sezonului cald, atunci când populația își desfășoară activitățile în natură. Boala este produsă de bacteria „Clostridium tetani”, ai cărei spori se găsesc în sol, excremente animale, praf. Aceasta secretă o toxină extrem de periculoasă, care blochează conexiunea musculo-nervoasă.

„Tetanosul prezintă, după caz, diferite grade de severitate. Pacientul este febril, are dureri musculare, prezintă asfixie, embolie pulmonară și spasme. Perioada de incubație variază de la 3 la 21 de zile. În general, cu cât rana este mai departe de sistemul nervos central, cu atât mai lungă va fi perioada de incubație. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât vor fi mai mari șansele de deces. Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plăgilor și mucoaselor cu solul contaminat atât cu bacili tetanici, cât și cu spori, și prin obiecte contaminate”, explică reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Blocarea maxilarului, un semnal de alarmă

În majoritatea cazurilor, spun medicii, tetanosul este generalizat. Primul semn este trismusul, adică blocarea maxilarului, urmat de „înțepenirea” gâtului, transpirație abundentă, tensiune ridicată și dificultăți la înghițire. Spasmele pot apărea și după câteva minute de la infectarea plăgii, iar pacientul poate intra în stare de inconștiență.

„De la tremur și blocarea maxilarului și până la tulburări circulatorii severe sau tahicardie, pacientul trece, rapid, printr-o serie de simptome extrem de severe. Tratamentul este complex și necesită o serie de măsuri de eliminare a toxinei. Plaga sau plăgile infectate vor fi curățate cu pansament steril și se va face drenarea colecțiilor purulente, dacă ele sunt prezente. Se urmărește controlul spasmelor care, de cele mai multe ori sunt dureroase și pot pune în pericol viața pacientului și se impune tratamentul medicamentos”, arată medicii.

Vaccinarea, foarte importantă

Cum boala nu induce imunitate, pacienții vaccinați în primă instanță vor repeta imunizarea la un interval de maximum cinci ani, pentru ca toxina să nu le fie fatală.

„Măsurile preventive permanente includ vaccinările. Persoanele imunizate activ antitetanic în ultimii cinci ani vor face rapel, toaleta chirurgicală a plăgii, spălare cu apă oxigenată, antibioticoterapie cu penicilină sau tetraciclină timp de 7-10 zile. La răniții grav, în stare de șoc, cu plăgi multiple, hemoragii masive, infecție HIV, se administrează ser antitetanic, urmat de vaccinarea antitetanică”, completează cei de la DSP Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: