Bucurie pentru toți copiii: La noapte, vine Moș Nicolae!


Ajutoarele lui Moș Nicolae au luat la rând magazinele, în căutarea celor mai frumoase cadouri. Astăzi, toți copiii își lustruiesc ghetuțele, pentru ca la noapte Moșul să le aducă dulciuri și fructe.

Noaptea de 5/6 decembrie este una mult așteaptată de toți copiii, asta pentru că vor găsi în ghetuțe darurile de la Moș Nicolae. Cu câteva ore înainte de “momentul zero”, ajutoarele Moșului din tot județul, părinții și bunicii, au luat la pas fiecare magazin, în căutarea celor mai frumoase cadouri. Cei mai mulți spun că le-au cumpărat celor mici dulciuri.

“Eu așa știu: Moș Nicolae aduce dulciuri și fructe, iar Moș Crăciun plusează cu ceva jucării. Așa că m-am conformat: le-am luat celor doi nepoți dulciuri și fructe. Abia aștept să le văd reacțiile dimineață”, ne-a spus o hușeancă de 68 de ani.

Alții le vor cumpăra copiilor și câte o jucărie.

“A văzut nu știu ce trenuleț în desenele animate și, în sfârșit, am reușit să-l găsesc, așa că l-am cumpărat. De la începtul lui noiembrie îmi tot spune ce vrea să-i aducă Moș Nicolae, că de Moș Crăciun are preferințe… ceva mai scumpe. Vom vedea dacă va avea Moșul bani”, spune Andrei, tatăl unui băiețel de șase ani.

Legenda Moșului

În fiecare an, în noaptea de 5/6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite deoarece Moș Nicolae va veni să le aducă daruri celor cuminți. Legenda spune că micuții neascultători primesc o nuielușă, menită să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinți și bunici. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe, în adevăratul sens al cuvântului, iarna. De altfel, în această zi se dă și startul sărbătorilor de iarnă.

Sfântul Nicolae, prăznuit în fiecare an la 6 decembrie, este unul dintre cei mai populari sfinți din calendar. De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike – victorie și laos – popor. Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în cetatea Patara, din Asia Mică. După moartea părinților săi, a rămas în grija unui unchi, episcop. Încă din copilărie a primit o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Din tinerețe a urmat reguli de viață deosebită, cu rugăciune, post și priveghere. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a-i ajuta pe cei nevoiași.


Leave a Reply